Panganggo:Vararymc/Bunglon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Vararymc/Bunglon
Klasifikasi ngèlmiah

Bunglon ya iku sebutan khusus kanggo maneka warna jinis kadal / bengkarung sing nduweni kemampuan kanggo ngganti werna kulit. Umumé, istilah "bunglon" digunakaké kanggo nyebut kadal saka suku Chamaeleonidae lan sawetara spesies saka suku liya, kayata saka Agamidae . [1]

Istilah ing basa Inggris ya iku Chameleon utawa Chamaeleon . [2] [3] [4] Nanging, istilah ing basa Inggris luwih kerep digunakake kanggo nyebut suku Chamaeleonidae . Chameleons nyebar saka sebagian besar Afrika, Semenanjung Arab, Asia kidul, menyang Nusantara . Ing Indonesia waé, istilah bunglon digunakake kanggo nyebut sawetara spesies gen Bronchocela Sp., kayata mane chameleons . [5]

Pambuka[besut | besut sumber]

Hampir kabeh jinis bunglon duwe kemiripan lan sifat fisik ing ngisor iki: [6]

  • Ndas kanthi wangun sudut.
  • Kulit kasar
  • Kelopak mata gedhe
  • Bisa ngganti werna

Ganti werna lan mekanisme[besut | besut sumber]

Istimewane bunglon iki bisa ngganti werna (uga bisa kombinasi warna) kulit njabane. Saben jinis bunglon duwe sethithik sawetara werna dhasar saka ijo peteng, ijo enom, kuning, abang, oranye, coklat, abu-abu, jambon, sian, lan wungu. Sawetara spesies uga duwe kombinasi werna kasebut. Iki nggawe chameleons salah siji klompok kadal kang paling warna-warni ing donya. [7]

Mekanisme owahe warna disebabake dening zat nanocrystal ing permukaan kulit kang bisa ngemot sinar. Werna sinar kang mantul ditemtokake dening ruang dinamis antarane nanocrystal. Uga ngetutake werna pigmen asli saka kulit Chameleons kang katon dideleng mripat manungsa utawa kewan liyane kang ndeleng bunglon. Dadi, kombinasi werna lan werna kulit bunglon kang bisa katon ing sawayah-wayah bisa ganti. [7]

Fungsi warna[besut | besut sumber]

Chameleons ngganti warna kulit kanggo nyamarake awake karo lingkungane, yaiku kanthi ngganti warna kulit kasebut menyang warna ing ngendi dheweke ngadeg utawa obyek ing sacedhake. Nanging, bunglon uga ngganti werna kulit kanggo nuduhake reaksi marang owahe suhu utawa intensitas sinar ing sakubenge utawa kanggo nampilake swasana ati. Biasane saben spesies nduweni tujuan kanggo ngganti werna kulit kang beda. Owahan saka werna ireng uga digunakaké bunglon lanang nalika ana bunglon liyané ing wilayahé utawa kanggo nyedhaki bunglon wadon nalika musim kawin. Ing kasus loro bunglon lanang, kombinasi werna sing padhang minangka tandha yen bunglon wis nduweni kakuasan ing panggonan kasebut, nalika kombinasi werna sing kurang alus minangka tandha yen dheweke nyerah. [8] [9]

Liyane[besut | besut sumber]

Ing jinis Chamaeleonidae, nduweni kaistimewaan liyane ya iku bola mata kang bisa diputer kanthi ngadhep ngarep, sisih, munggah, mudhun, bali, kanthi rotasi 360 °. Chameleons uga duwe panyawangan sing cetha. Kajaba iku, sapérangan spesies duwé ilat kang dawa banget. Ilat iki digunakaké kanggo nyekel serangga kang mlaku utawa ana ing ngarepe. Panganan utama saka bunglon ya iku serangga. Bunglon nyekel serangga kanthi mbukak cangkeme lan nempelake ilat kang dawa kanthi lengket menyang target, banjur serangga kasebut menyang ilat bunglon kang banjur ditarik bali menyang cangkeme. Jarak saka ilat bunglon ya iku loro pertelu dawane awake. Sawetara jinis malah duwe ilat kang luwih dawa tinimbang total dawane awak. [10] [11]

Galeri[besut | besut sumber]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Suku Chamaeleonidae[besut | besut sumber]

  • Archaius Gray, 1865
  • Bradypodion Fitzinger, 1843
  • Brookesia Grey, 1865
  • Calumma Gray, 1865
  • Chamaeleo Laurenti, 1768
  • Furcifer Fitzinger, 1843
  • Kinyongia Tilbury, Tolley & Branch, 2006
  • Nadzikambia Tilbury, Tolley & Branch, 2006
  • Palleon Glaw, Hawlitschek & Ruthensteiner, 2013
  • Rhampholeon Günther, 1874
  • Rieppeleon Matthee, Tilbury & Townsend, 2004
  • Trioceros Swainson, 1839

Suku Agamidae[besut | besut sumber]

  • Bronchocela Kaup, 1827
  • Gonocephalus chamaeleontinus (Laurenti, 1825) - Bunglon alas

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Glaw, F. (2015). "Taxonomic checklist of chameleons (Squamata: Chamaeleonidae)". Vertebrate Zoology 65 (2): 167–246. 
  2. Cithakan:L&S
  3. Cithakan:LSJ.
  4. Cithakan:LSJ.
  5. https://id.wikipedia.org/wiki/Bunglon_surai
  6. Klaver, C.; Böhme, W. (1986). "Phylogeny and classification of the Chamaeleonidae (Sauria) with special reference to hemipenis morphology". Bonner Zoologische Monographien 22: 1–64. 
  7. a b Chameleons. National Geographic Explorer
  8. Stuart-Fox, D.; Moussalli, A. (2008). "Selection for Social Signalling Drives the Evolution of Chameleon Colour Change". PLoS Biology 6 (1): e25. PMC 2214820. PMID 18232740. doi:10.1371/journal.pbio.0060025. 
  9. Harris, Tom. "How Animal Camouflage Works". How Stuff Works. Dijupuk 2006-11-13. 
  10. Ott, M.; Schaeffel, F.; Kirmse, W. (1998). "Binocular vision and accommodation in prey-catching chamaeleons". Comparative Physiology A 182 (3): 319–330. doi:10.1007/s003590050182. 
  11. Higham, T. E.; Anderson, C. V. (2014), "Function and adaptation of chameleons", in Tolley, K. A., The Biology of Chameleons, Berkeley, CA: University of California Press, kk. 63–83 

[[Kategori:Artikel mawa mikroformat 'species']] [[Kategori:Kaca mawa pertalan kang durung kapriksa]]