Mundhu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Mundhu
Gambar:มะพูด.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Theales
Famili: Clusiaceae
Génus: Garcinia
Spésies: G. dulcis
Jeneng binomial
Garcinia dulcis

Mundhu (Garcinia dulcis) ya iku saah siji tuwuhan woh-wohan kang aseli Indonesia. Wohe uga karan apel jawa. Tuwuhan iki isih sadulur cedah saka manggis (Garcinia mangostana) lan asem kandhis (Garcinia parvifolia), kang kabèh mlebu génus Garcinia. Tuwuhan iki mung ana ing Jawa lan sapérangan Kalimantan, uga ana ing Filipina dan Thailand.

Jeneng liya[besut | besut sumber]

Ing jawa, mundhu uga karan rata, baros utawa klendheng. Ing basa Sunda karan jawura utawa golodogpanto.

Diskripsi[besut | besut sumber]

Tuwuhan mundhu wujud wit kang cendhek, kang dhuwur maksimale 13–15 m, tajuke wujud kerucut. Kulit wit warna siklat, tlutuh warna putih lan malih soklat nalika garing. Wite duwé pang lan rencek kang akèh, getas lan duwé wulu alus. Godhonge bunder lonjong, dawan e10-30 cm, ambané 35–14 cm, ijo pucet nalika pupus, sisih ndhuwur ijo tuwa lan mengkilat. Kembange thukul ing cedhak gagang godgong, warna kuning semu putih lan gandhane arum. Wohe wbentuk bunder, warna ijo nalika enom lan kuning mengkilat nalika wis mateng. Isiné 1-5, warna soklat.

papan urip[besut | besut sumber]

Wit mundhu cocog urip ing dataran rendhah nganti dhuwur 500m saka segara.