Massospondylus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Massospondylus
Kalamangsa: 200–183 Ma
Massospondylus Ultimate Dinosaurs.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Sauropsida
Superordho: Dinosauria
Ordho: Saurischia
Subordho: Sauropodomorpha
Famili: Massospondylidae
Génus: Massospondylus
Owen, 1854
Species
  • Massospondylus carinatus Owen, 1854
  • Massospondylus kaalae Barrett, 2009
Sinonim
  • Aetonyx Broom, 1911
  • Aristosaurus Hoepen, 1920
  • Dromicosaurus Hoepen, 1920
  • Hortalotarsus Seeley, 1894
  • Leptospondylus Owen, 1895
  • Pachyspondylus Owen, 1854


Massospondylus (/ ˌmæsoʊˈspɒndɪləs / mas-oh-SPON-di-ləs; saka basa Yunani, μάσσων (massōn, "luwih dawa") lan σπόνδυλος (spondylos, "vertebra")) minangka jinis dinosaurus sauropodomorph saka Periode Jurassic Awal (Hettangian nganti Umur Pliensbachia, udakara 200-183 yuta taun kepungkur). Iki diterangake dening Sir Richard Owen ing taun 1854 saka sisa-sisa sing ditemokake ing Afrika Selatan, lan dadi salah sawijining dinosaurus pertama sing dijenengi. Fosil saiki ditemokake ing lokasi liya ing Afrika Selatan, Lesotho, lan Zimbabwe. Materi saka Formasi Kayenta Arizona, India, lan Argentina wis diwenehake ing genus iki ing macem-macem wektu, nanging bahan Arizona lan Argentina saiki diwenehake menyang generasi liyane.

Jinis jinis yaiku M. carinatus; pitung spesies liyane wis dijenengi sajrone 150 taun kepungkur, nanging mung M. kaalae ing antarane sing isih dianggep valid.