Manuk tuhu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Manuk tuhu
Eudynamys scolopacea - 20080801.jpg
Manuk kulik, arane manuk wadon
Asian koel.jpg
Manuk tuhu, arane manuk lanang
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Cuculiformes
Famili: Cuculidae
Génus: Eudynamys
Spésies: E. scolopaceus
Jeneng binomial
Eudynamys scolopaceus
(Linnaeus, 1758)
KoelMap.svg
Panyebarane manuk tuhu (warna ireng)[2]
Sinonim

Cuculus scolopaceus
Eudynamis honorata
Eudynamys scolopacea

Manuk tuhu (Eudynamis scolopacea) ya iku spésiès manuk saka kulawarga Cuculidae, saka génus Eudynamis. Manuk iki mangan woh-wohan ringin lan srangga.

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Manuk tuhu duwé ukuran kang gedhé. Dawané 39–46 cm lan boboté 190-327 gram.[3][4] Manuk lanang diarani manuk tuhu wuluné ireng semu biru, matané abang tuwa lan sikilé klawu. Déné, manuk wadon kang aran manuk kulik wuluné warna soklat garis-garis, mliginé ing endhasé.

Distribusi lan habitat[besut | besut sumber]

Manuk tuhu manggon ing alas. Sumebar ing Asia saka India, Bangladesh, Sri Lanka nganti Cina lan Asia kidul-wétan.

Prilaku[besut | besut sumber]

Manuk tuhu kalebu kéwan parasit, ya iku nitipaké endhogé marang susuh manuk liya, kaya ta susuh gagak, srigunting, kepodhang lan manuk liyané Manuk tuhu lan kulik ora angrem. Endhog lan sawisé netes dimong déning manuk kang ketitipan. Manuk kulik ngendhog ing susuh manuk liya kang wis ana endhogé, lan sabanjuré diangremi bebarengan.

Wangsalan[besut | besut sumber]

Ing basa jawa ana wangsalan kang uniné kulik priya priyagung anjani putra, Tuhu é man wong anom wedi kangé lan. Kulik priya: manuk tuhu Anjani putra: Anoman

Rujukan[besut | besut sumber]


  1. ^ BirdLife International (2012). "Eudynamys scolopaceus". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Dijupuk 26 November 2013. 
  2. ^ Johnsgard, PA (1997). The avian brood parasites: deception at the nest. Oxford University Press. k. 259. ISBN 0-19-511042-0. 
  3. ^ CRC Handbook of Avian Body Masses by John B. Dunning Jr. (ed.). CRC Press (1992), ISBN 978-0-8493-4258-5.
  4. ^ Asian Koel. oiseaux-birds.com