Olahan Okinawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Makanan Okinawa)
Makanan dan minuman khas Okinawa, goya champuru (kanan), okinawa soba (kiri), dan bir Orion.

Masakan Okinawa|沖縄料理|Okinawa ryōri}} inggih punika masakan règional ingkang dipunmasak kaliyan cara masak ingkang ngèrèmbag kanthi unik ing Kepulauan Okinawa, Jepang, lan ginaakén bahan makanan khas Okinawa. Masakan Okinawa ugi dipunsébat masakan Ryukyu (琉球料理 Ryūkyū ryōri?), mliginipun dipun-ginakaken kanggé nyebat masakan pura saking era Karajan Ryukyu. Masakan Okinawa tebih ingkang bènten lan namung gadhah kedhik ingkang sami kaliyan masakan Jepang.

Sajarah[besut | besut sumber]

Rafute, dulunya ya iku masakan Karajan Ryukyu

Kepulauan Okinawa beriklim subtropis, panggenane ing pucuk kulon daya kepulauan Jepang. Prefektur Okinawa gadhah ngantos satus buah pulau ageng lan alit, lan 44 pulau ing antawisipun berpenghuni. Komoditas mliginipun Okinawa inggih punika gendhis abrit saking tebu. Teknik damel gendhis dipunsinaoni tiyang Okinawa saking Tiongkok ing paruh kawiwit abad kaping 17.[1]

Kepulauan Okinawa boten gadhah sungai ageng utawi tlaga luas pramila sitinipun boten jumbuh dipundamel dados sawah irigasi.[1] Pertanian gumantung ing curah hujan ingkang kawates. kahanan mau nyebapaken kelaparan asring kadadosan ing jaman biyèn ing Okinawa.[1] Taneman pangan ingkang wigati kanggé tiyang Okinawa inggih punika ubi jalar ingkang dipunintroduksi saking daratan Cina ing 1605.[1] Ubi jalar rebus inggih punika panganan pokok tiyang Okinawa angantos wiwit abad ke-20.[1]

ing taun 1429, raja-raja Ryukyu nyatuaken Kepulauan Okinawa. ing masa keemasanipun, kapal-kapal Karajan Ryukyu melayari Laut Cina kidul ngantos ing Asia Tenggara. Budaya Okinawa ngerembag ing jaman Karajan Ryukyu, dipunpengaruhi kaliyan perdagangan kaliyan Jepang, Joseon, Cina, lan Asia Tenggara.[2] ing wekdal punika, pakulinan mangan tiyang Okinawa kathah dipunpengaruhi déning bahan-bahan lan cara mlebet masakan Tionghoa, Koréa, lan masakan Asia Tenggara.[1]

Masakan Ryukyu dipunpérang dados masakan rakyat lan masakan Karajan Ryukyu ing Pura Shuri.[2] Karajan Ryukyu ngirim juru masak punika ing Provinsi Fujian kanggé sinau masakan Tionghoa. punika ugi lunga ing daratan Jepang kanggé sinau masakan Jepang. sasampunipun punika pulang, cara masak panganan Tionghoa nyebar saking pura ke kalangan rakyat Okinawa.[1]

Babi mendominasi menu masakan Okinawa, meski awalnya babi hanya disembelih untuk upacara dan tidak dimakan setiap hari.[3] Domestikasi babi di Okinawa merupakan hasil gayutan Karajan Ryukyu sebagai nagari pembayar upeti ke daratan Cina sejak awal abad kaping 14.[3] ananging, babi boten panganan énggal kanggé tiyang Okinawa amargi babi hutan ya iku hewan asli Kepulauan Okinawa. Berbeda dari orang Jepang daratan beragama Buda ingkang ngelarang mangan daging kéwan (kalebet babi), kirange kapercayaan Buda di kalangan orang Okinawa menyebabkan daging babi populer di Okinawa.[3] Masakan Okinawa punika "dipunwiwiti saking babi lan dipunpungkasi kaliyan babi".[2]

Daging babi lan daging kambing sampun jaman kino dipunmadhang déning tiyang Okinawa.[1] sadaya pérangan babi dipunmadhang, wiwit saking mustaka, daun telinga, jeroan, kulit, kaki, ngantos getih babi, boten wonten ingkang kabuwang.[2] Masakan daging babiing Okinawa asalipun saking resep hidangan ingkang dipunsebapake kaliyan duta-duta lan utusan saking Tiongkok.[2] Kaki babi kanggé rebus kaki babi ingkang dipunsebat tebichi ya iku makanan inggih puniks msdsksn populer ing Okinawa. Daging kambing dimasak menjadi sup kambing yang disebut yagi jiru (hiijaa jiru), uezwu sipumnadhang mentah dados yagi sashimi.

Konbu inggih ounika bahan utama masakan Okinawa, meski sampun boten ing Okinawa lan kedah didatangkan dari daratan utama Jepang. Orang Okinawa wiwit mengenal konbu sejak abad kaping 18, dan membelinya dengan cara barter dengan gula merah tebu.[2] Masakan Okinawa yingkang kathah ngginakaken babiemerlukan konbu supados bahan hidangan bergizi seimbang.<ref name=shokubunka

Cathetan Auku =[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Naomichi Ishige
  2. ^ a b c d e f "沖縄の食文化". Okinawa Prefectural Government. Dijupuk 2012-11-07. 
  3. ^ a b c Karasek, Michal (2006). Aging And Age-Related Diseases: The Basics. Nova Publishers. k. 481. ISBN 1594544263.