Lampu bohlam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Lampu pijar)
Lampu pijar dan filamennya yang sedang menyala.

Lampu bohlam inggih punika sumber cahya damèlan ingkang kaasilakèn ngèlampahi penyaluran arus listrik ngèlampahi filamen ingkang lajèngipun memanas lan ngasilakèn cahya.[1] Kaca ingkang nyelubungi filamen panas mau nghalangi udara kanggé gegayutan kaliyanipun pramila filamen boten badhé kalangsungaken rusak sebab teroksidasi.[2] Lampu pijar dipunpasaraken ing pinten-pinten macem bentuk[3] lan kasedia kanggé tegangan (voltase) kerja ingkang bervariasi saking wiwit 1,25 volt[4] hingga 300 volt.[5] Energi listrik ingkang dipunbetahaken lampu pijar kanggé ngasilaken cahya ingkang terang langkung ageng dipunbandingaken kaliyan sumber cahya ndamel sanèsipun kaliyan lampu pendar lan diode cahya, mila kanthi bertahap ing pinten-pinten nagara peredaran lampu pijar wiwit dipunwatisi.[6][7] Ing sisih mupangati cahya ingkang dipunkasilaken, pinten-pinten penggunaan lampu pijar langkung mupangati benter ingkang dipunkasilaken, tuladhanipun inggih punika pemanas kandang ayam,[8] dan pemanas inframerah dalam prosès pemanasan di babagan indhustri.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pengembangan lampu pijar sampun dipunwiwiti ing abad XIX.[2][9][10][11] Sajarah lampu pijar saged dipunandaraken sampun dipunwiwiti kaliyan kapanggih tumpukan volta déning Alessandro Volta.[10] Ing taun 1802, Sir Humphry Davy nedahaken arus listrik saged memanaskan seuntai logam tipis ngantos nyala putih[2]. Lajeng, ing taun 1820, Warren De la Rue rancang sebuah lampu kaliyan cara nempataken sebuah kumparan logam mulia platina di dalam sebuah tabung lalu mengalirkan arus listrik melaluinya.[9] namung mawon, regi logam platina ingkang sangat tinggi nghalangi pendayagunaan penemuan punika langkung lanjut.[9][11] Elemen karbon ugi naté dipun-ginakaken, ananging karbon kaliyan rikat saged teroksidasi ing udara; amargi punika, wangsulanipun inggih punika menempatkan elemen ing vakum.[2] Ing taun 1870-an, ingkang penemu asmaThomas Alva Edison saking Menlo Park, praja New Jersey, Amérika Sarékat, wiwit derek sarta ing usaha rancang lampu pijar.[2][9] Kaliyan ngginakaken elemen platina, Edison angsal paten kawiwitan ing wulan April 1879.[2] Rancangan punika relatif boten praktis ananging Edison ajeg berusaha madosi elemen sanès kanggé angsal dipunpanasaken kanthi ekonomis lan efisien.[2] Ing taun ingkang sami, Sir Joseph Wilson Swan ugi nyiptaaken lampu pijar ingkang saged bertahan selama 13,5 jam.[11] Sebagian besar filamen lampu pijar ingkang dipunciptakaken ing wanci punika putus ing wekdal ingkang sangat cekak ngantos boten gadhah kanthi komersial.[2] Kangge mungkasi prekawis punika, Edison malih nyobi ngginakaken untaian karbon ingkang dipunpanggenaken ing bola lampu hampa udara ngantos ing tanggal 19 Oktober 1879 piyambakipun kasil nyalakan lampu ingkang mbetahaken bertahan ngantos 40 jam.[2]

Konstruksi[besut | besut sumber]

Komponèn utama saking lampu pijar inggih punika bola lampu ingkang kadamel saking kaca, filamen ingkang kadamel saking wolfram, dhasar lampu ingkang kapérang saking filamen, bola lampu, gas pengisi, lan kaki lampu.[12]

Incandescent light bulb.svg
  1. Bola lampu
  2. Gas bertekanan cendhèk (argon, neon, nitrogen)
  3. Filamen wolfram
  4. Kawat penghubung ke kaki tengah
  5. Kawat penghubung ke ulir
  6. Kawat penyangga
  7. Kaca penyangga
  8. Kontak listrik di ulir
  9. Sekrup ulir
  10. Isolator
  11. Kontak listrik di kaki tengah

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)Klipstein, Donald L. (2006). "The Great Internet Light Bulb Book, Part I". Dijupuk 2010-04-10. 
  2. ^ a b c d e f g h i (en)Gale Cengage; Stacey L. Blachford (2006). ""Light Bulb." How Products are Made". eNotes.com. Dijupuk 2010-04-23.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  3. ^ (en)"buylighting.com: Incandescent Light Bulbs". Dijupuk 2010-04-23. 
  4. ^ (en)"Round MES Type (E10): Small Bulbs & Lamps: Maplin". Dijupuk 2010-04-23. 
  5. ^ (en)"GE 16317 50A19 at eLightBulbs.com". Dijupuk 2010-04-23. 
  6. ^ (en) "LED Efficiency Comparison" (PDF) (ing basa Inggris). EcoLEDLighting.com. Dijupuk 2010-05-02.  Paramèter |filetype= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |format=) (pitulung)
  7. ^ (en)Derbyshire, David (7 January 2009). "Revolt! Robbed of their right to buy traditional light bulbs, millions are clearing shelves of last supplies". The Daily Mail. Dijupuk 2010-04-10.  Untuk pratélan nagara lihat pada pérangan "What Happens Overseas?"
  8. ^ Edlyn, Edith; Surisdiarto; dan M. Halim Natsir (2008). "PENGARUH PENGGUNAAN TEPUNG AFKIRAN KACANG SHANGHAI SEBAGAI PENGGANTI JAGUNG DALAM PAKAN TERHADAP PENAMPILAN AYAM PEDAGING" (PDF). Laboratorium Lapang Fakultas Peternakan Universitas Brawijaya. Dijupuk 2010-04-10. 
  9. ^ a b c d Bellis, Mary. "The History of Incandescent Lightbulb" (ing basa English). About.com. Dijupuk 2010-04-23. 
  10. ^ a b Covington, Edward (2010-02-22). ""Early Incandescent Lamp"" (ing basa English). Dijupuk 2010-04-23. 
  11. ^ a b c "The History of the light bulb". National Science Foundation: Interactive Nano-Visualization in Science and Engineering Education. Dijupuk 2010-04-23. 
  12. ^ SNI 03-6575-2001 Tata Cara Perancangan Sistem Pencahayaan damelan ing Bangunan Gedung, Badan Standardisasi Nasional, 2001 

Pranala njaba[besut | besut sumber]