Lampu pijar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lampu pijar dan filamennya yang sedang menyala.

Lampu pijar inggih punika sumbèr cahya damèlan ingkang kaasilakèn ngèlampahi penyaluran arus listrik ngèlampahi filamen ingkang lajèngipun memanas lan ngasilakèn cahya.[1] Kaca ingkang nyelubungi filamen panas kasebut nghalangi udara kangge gegayutan kaliyanipun pramila filamen boten badhe kalangsungaken rusak sebab teroksidasi.[2] Lampu pijar dipunpasaraken ing pinten-pinten macem bentuk[3] lan kasedia kangge tegangan (voltase) kerja ingkang bervariasi saking wiwit 1,25 volt[4] hingga 300 volt.[5] Energi listrik ingkang dipunbetahaken lampu pijar kangge ngasilaken cahya ingkang terang langkung ageng dipunbandingaken kaliyan sumber cahya ndamel sanesipun kaliyan lampu pendar lan diode cahaya, mila secara bertahap ing pinten-pinten negara peredaran lampu pijar wiwit dipunwatisi .[6][7] Ing sisih mupangati cahya ingkang dipunkasilaken, pinten-pinten penggunaan lampu pijar langkung mupangati benter ingkang dipunkasilaken , tuladhanipun inggih punika pemanas kandang ayam, [8] dan pemanas inframerah dalam proses pemanasan di bidang industri.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pengembangan lampu pijar sampun dipunwiwiti ing abad XIX.[2][9][10][11] Sejarah lampu pijar saged dipunandaraken sampun dipunwiwiti kaliyan dipunpanggihaken tumpukan volta dening Alessandro Volta.[10] Ing taun 1802, Sir Humphry Davy nunjukaken arus listrik saged memanaskan seuntai logam tipis ngantos nyala putih[2]. Lajeng, ing taun 1820, Warren De la Rue rancang sebuah lampu kaliyan cara nempataken sebuah kumparan logam mulia platina di dalam sebuah tabung lalu mengalirkan arus listrik melaluinya.[9] namung mawon, regi logam platina ingkang sangat tinggi nghalangi pendayagunaan penemuan punika langkung lanjut.[9][11] Elemen karbon ugi nate dipunginaaken, ananging karbon kaliyan cepet saged teroksidasi ing udara; amargi punika, wangsulanipun inggih punika menempatkan elemen ing vakum.[2] Ing taun 1870-an, ingkang penemu asmaThomas Alva Edison saking Menlo Park, negara bagian New Jersey, Amerika Serikat, wiwit derek serta ing usaha rancang lampu pijar.[2][9] Kaliyan ngginaaken elemen platina, Edison angsal paten kawiwitan ing wulan April 1879.[2] Rancangan punika relatif boten praktis ananging Edison ajeg berusaha madosi elemen sanes kangge angsal dipunpanasaken secara ekonomis lan efisien.[2] Ing taun ingkang sami, Sir Joseph Wilson Swan ugi nyiptaaken lampu pijar ingkang saged bertahan selama 13,5 jam.[11] Sebagian besar filamen lampu pijar ingkang dipunciptakaken ing wanci punika putus ing wekdal ingkang sangat cekak ngantos mboten gadahi secara komersial.[2] Kangge mungkasi prekawis punika , Edison malih nyobi ngginaaken untaian karbon ingkang dipunpanggenaken ing bola lampu hampa udara ngantos ing tanggal 19 Oktober 1879 piyambakipun kasil nyalakan lampu ingkang mbetahaken bertahan ngantos 40 jam.[2]

Konstruksi[sunting | sunting sumber]

Komponen utama saking lampu pijar inggih punika bola lampu ingkang kadamel saking kaca, filamen ingkang kadamel saking wolfram, dasar lampu ingkang kaperang saking filamen, bola lampu, gas pengisi, lan kaki lampu.[12]

[Gambar:Incandescent light bulb.svg|300px|center]]

  1. Bola lampu
  2. Gas bertekanan rendah (argon, neon, nitrogen)
  3. Filamen wolfram
  4. Kawat penghubung ke kaki tengah
  5. Kawat penghubung ke ulir
  6. Kawat penyangga
  7. Kaca penyangga
  8. Kontak listrik di ulir
  9. Sekrup ulir
  10. Isolator
  11. Kontak listrik di kaki tengah

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Klipstein, Donald L. (2006). "The Great Internet Light Bulb Book, Part I". http://members.misty.com/don/bulb1.html. Retrieved 2010-04-10.
  2. ^ a b c d e f g h i (en)Gale Cengage; Stacey L. Blachford (2006). ""Light Bulb." How Products are Made". eNotes.com. http://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/light-bulb. Retrieved 2010-04-23.
  3. ^ (en)"buylighting.com: Incandescent Light Bulbs". http://www.buylighting.com/Incandescent-Light-Bulbs-s/165.htm. Retrieved 2010-04-23.
  4. ^ (en)"Round MES Type (E10) : Small Bulbs & Lamps : Maplin". http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=1977. Retrieved 2010-04-23.
  5. ^ (en)"GE 16317 50A19 at eLightBulbs.com". http://www.elightbulbs.com/GE-16317-50A19-A19-Light-Bulb. Retrieved 2010-04-23.
  6. ^ (en) "LED Efficiency Comparison" (in Inggris). EcoLEDLighting.com. http://www.ecoledlighting.com/docs/LEDEfficiencyComparison.pdf. Retrieved 2010-05-02.
  7. ^ (en)Derbyshire, David. "Revolt! Robbed of their right to buy traditional light bulbs, millions are clearing shelves of last supplies", The Daily Mail, 7 January 2009. diaksès tanggal 2010-04-10.  Untuk daftar negara lihat pada bagian "What Happens Overseas?"
  8. ^ Edlyn, Edith; Surisdiarto; dan M. Halim Natsir (2008). "PENGARUH PENGGUNAAN TEPUNG AFKIRAN KACANG SHANGHAI SEBAGAI PENGGANTI JAGUNG DALAM PAKAN TERHADAP PENAMPILAN AYAM PEDAGING" (PDF). Laboratorium Lapang Fakultas Peternakan Universitas Brawijaya. Diaksès 10 April 2010.
  9. ^ a b c d (en) Bellis, Mary. "The History of Incandescent Lightbulb" (in English). About.com. http://inventors.about.com/library/inventors/bllight2.htm. Retrieved 2010-04-23.
  10. ^ a b (en) Covington, Edward (2010-02-22). ""Early Incandescent Lamp"" (in English). http://home.frognet.net/~ejcov/index40.html. Retrieved 2010-04-23.
  11. ^ a b c (en) "The History of the light bulb". National Science Foundation: Interactive Nano-Visualization in Science and Engineering Education. http://invsee.asu.edu/Modules/lightbulb/meathist.htm. Retrieved 2010-04-23.
  12. ^ SNI 03-6575-2001 Tata Cara Perancangan Sistem Pencahayaan damelan ing Bangunan Gedung, Badan Standardisasi Nasional, 2001


Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lampu_pijar&oldid=835645"