Lakon wayang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lakon Wayang kang ditampilake ing pagelaran wayang kulit sing njupuk saka épos Ramayana lan Mahabharata saka India. Épos mau di jarwakaké menyang basa Indonésia saka basa sansekerta lan marang basa jawa kuna abad X. Lakon kang disajikake ing pagelaran wayang mawa sumber saka gancaran lan ana kang mawa sumber saka lakon wujud pakem balungan. Ana manèh kang mawa sumber saka naskah lakon pakem katulis jangkep saka petunjuk teknis pagelaran, dialog, iringan musik, sulukan, lsp.

Jinising Lakon Wayang[besut | besut sumber]

Miturut jinising lakon wayang kapérang dadi pirang-pirang golongan, ya iku : 1. Lakon Tragedi : Lakon Raben/alap-alapan (perkawinan) 2. Lakon Lair (kelairan) 3. Lakon Kraman 4. Lakon Wahyu 5. Lakon Mistik (lebet) 6. Lakon Ruwatan