Lakon Tragedi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lakon Tragèdi ya iku jinis lakon kang nyritakakè paperangan gedhé saéngga ing paperangan mau akèh kurban kang palastra. Lakon tragedi iki racaké mau lakon Bharatayuda ya iku paperangan Pandawa lan Kurawa. Kayata lakon : Bisma palastra, Karna Tanding, Duryudana Gugur. Jinis lakon iki dipagelarakè kanggo butuhè upacara bersih désa utawa merti désa lan sadranan. Upacara mau mèntasakè lakon Bharatayuda amarga lakon mau ana kaitanè kaliyan penghormatan arwah para leluhur sarta danyang cikal bakal. Maksutè disajikakè lakon Bharatayuda supaya pertanian bisa buahakè kasil panén kang cukup lan ora kena hama. Lakon Bharatayuda dadi tumindhak simbiolis (ruwatan) kanggo ngantisipasi krisis panénan. Saka iku, kalangan masarakat Klaten andhuwéni kapercayaan yèn upacara bersih désa lan sadranan kaliyan mèntasakè wayang kulit lakon Bharatayuda bakal ningkatakè kesejahtran utamanè pepanén padi. Ana urutan lakon tiap désa dhewè-dhewè. Ana kang wiwit saka Utara Wratsangka lan Seta Gugur, Bisma Gugur, Abimanyu Gugur nganti Sengkuni Gugur.