Sadranan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Sadranan, kaya déné Suran mèh kabèh masarakat Banyumas ngenal Sadranan, ya iku prosèsi reresik kuburan kang diterusaké kendurèn. Sadranan iku sawijining wangun upacara ngenang arwah leluhur kanthi cara ngresiki pasaréané sadurungé pangleksanan pasa ing wulan Ramelan.

Ing daerah sakiwa-tengené Gunung Merapi lan Merbabu, sadranan dianakaké gedhé-gedhéan. Iki malah ngungguli lebaran. Limrahipun ing wedhal punika sedaya kerabat lan sadulur sami datang téng omah omah lan ngresakaken dedaharan ingkang dicépakaken déning séng duwé omah.

Ing désa Kenthèng kacamatan Susukan kabupatèn Semarang, Sadranan dianakaken setahun kaping kalih. Sadranan ing sasi ruwah dianakake sedoyo masarakat désa nganggé tradisi agama Islam. Ing sasi Sura, sadranan dianakake malih nganggé tradisi agama Buda. Iku ingkang dipunsebut Patidana utawa mbagi kabecikan ingkang sampun ditindakake marang sanak kulawarga ingkang sampun séda. Ugi kanggé sedaya makluk supaya ngraosaken seneng kalih kabecikan ingkang dipundhamel marang sanak kulawarga ingkang taksih gesang.