Laika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Disambig variants icon.svg
Kaca iki ngenani asu Rusia. Kanggo makna liya, pirsani Laika (disambiguasi).
Laika
Laika pinuju nganggo anggonan pamaburan kanggo ngayahi misiné.
Undang-undangan Kudryavka; Zhuchka; Limonchik
Spesies Canis lupus familiaris
Jinis kelamin Wadon
Lair 1954
Moskwa, Uni Soviet
Mati 3 November 1957
Asal negara  Uni Soviet
Dikenal saka Kéwan pisanan sing ngorbit Bumi
Perangko Rumania pada tahun 1959 mawa gambaré Laika.

Laika (Basa Rusia: Лайка, tegesé tukang njegog (Indonésia "penyalak"); 1954 – 3 November 1957) ya iku asu saka nagara Uni Sovyèt kang dadi kéwan pisanan kang ngorbit Bumi lan makluk pisanan kang mati nalika ngorbit.[1] Ana ing jaman semono, tèknologi kanggo ngorbit durung dikembangaké dadi pengarepan kanggo urip cilik.[1] Mung sithik dampak saka pamaburan njaba akasa marang makhuk urip kang dingertèni nalika misi kasebut dileksanakaké.[1] Para ilmuan percaya yèn manungsa ora bakalan bisa urip nalika ana ing misi peluncuran ewadéné kondisi ing njaba akasa.[1] Dianakaké pamaburan kanggo untuk makhluk urip dudu manungsa dadi wiwitané penerbangan kanggo manungsa.[1] Jeneng asliné ya iku Kudryavka (Basa Rusia: Кудрявка 'Si Brintik Cilik'), kang diwènèhi palatihan karo asu liyané, lan pungkasané dipilih dadi penumpang wahana antariksa Sovyèt Sputnik II kang diluncuraké menyang njaba akasa tanggal 3 November 1957.[1] Laika diyakini mati sadéla sawisé peluncuran merga kepanasen suhu, kang kemungkinané disebabaké déning gagalé penopang R-7 punjer misahaké awak saka amotan.[2] Sebab kang sebeneré lan wektu matiné durung diumumaké nganti taun 2002.[2] Ana laporan kang isiné iku nyebutaké yèn laika mati merga kentèkan oksigèn utawané laika mati merga kena eutanasia sadurungé kentèkan oksigèn, kaya kang ditegesaké déning pamaréntah Uni Sovyèt.[2] Pracoban iku mbuktikaké yèn penumpang kang urip bisa kuwat ana ing peluncuran ing orbit.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Laika&oldid=988363"