Eutanasia

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Mesin eutanasia kang digunakake kanggo nyuntikake obat-obatan kang bisa gawé mati kanthi dosis dhuwur. Layar komputer jinjing mandu pangguna lumantar saperangan tahapan lan pitakonan kanggo mesthèkaké yen si pangguna wis bener-bener siap jroning kaputusane mau. Suntikan pungkasan banjur ditindakake kanthi pitulungan mesin kang diatur saka komputer.[1]

Eutanasia (Basa Yunani: ευθανασία -ευ, eu kang tegese "apik", lan θάνατος, thanatos kang ateges kepatèn) ya iku praktik panjabutan panguripan manungsa utawa kewan kanthi cara kang dianggep ora nuwuhake rasa lara utawa nuwuhake rasa lara kang minimal, biyasane ditindakake kanthi cara menehi suntikan kang bisa gawé mati.

Aturan hukum ngenani prakara iki beda-beda ing saben nagara lan kerep owah manut pangowahan norma-norma budaya lan cawisan perawatan utawa tindakan medis. Ing saperangan nagara, eutanasia dianggep legal, dene ing nagara-nagara liyane dianggep nglanggar hukum. Amarga sensitife isu iki, winatese lan prosedure kang ketat tansah ditrapake tanpa ndeleng status hukume.

Terminologi[besut | besut sumber]

Eutanasia dideleng saka sudut cara tindakane[besut | besut sumber]

Yen dideleng saka cara tindakane, eutanasia bisa dibagi dadi telung kategori, ya iku eutanasia agresif, eutanasia non agresif, lan eutanasia pasif.

  • Eutanasia agresif, uga sinebut eutanasia aktif, ya iku sawijining tindakan kanthi sengaja kang ditindakake déning dhokter utawa tenaga keséhatan liyane kanggo nyingkatake utawa mungkasi uriping pasien. Eutanasia agresif bisa ditindakake kanthi pawenehan sawijining senyawa kang bisa gawé mati, ya iku kanthi oral utawa suntikan. Salah sawijining conto senyawa kang bisa gawé mati ya iku tablet sianida.
  • Eutanasia non agresif, kadang-kadang uga sinebut eutanasia otomatis (autoeuthanasia) digolongake minangka eutanasia negatif, ya iku kaanan sawijing pasien nolak kanthi tegas lan kanthi sadar nampa perawatan medis senajan ngerti yen panolakane bakal mungkasi uripe. Panolakan mau diajokake kanthi resmi kanthi gawé sawijining "codicil" (pernyataan tinulis tangan). Eutanasia non agresif intine ya iku sawijining praktik eutanasia pasif ingatase panjalukane pasien.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Eutanasia&oldid=997334"