Wlahar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Lahar)
Jujug: pandhu arah, pados

Wwlahar iku aliran material vulkanik sing biasané arupa campuran watu, pasir lan krikil amarga anané ilining banyu sing dumadi ing èrèng-èrènging gunung (gunung berapi). Ing Indonésia, aliran wlahar iki bakal terus tambah prilakuné bebarengan karo udan sing sansaya asring.

Ilining wlahar iku ndrawasi utamané kanggo penduduk sing manggon ing èrèng-èrènging gunung utawa kanggo para juru tambang pasir sing ana ing laladan ilining wlahar iku liwat. Wwlahar bisa mili banter puluhan mèter per detik nganti sawetara kilomèter nggawa ènergi sing cukup gedhé. Mula saka iku, umumé wlahar digawékaké saluran khusus sing miturut ilmu geoteknik kasebut "sabo".

Sawetara gunung ing Indonésia nduwé aktivitas ilining wlahar iki, ya iku Gunung Galunggung ing Jawa Kulon lan Gunung Merapi ing Jawa Tengah/Yogyakarta.

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wlahar&oldid=1051125"