Wlahar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Lahar)

Wwlahar iku aliran material vulkanik sing racaké arupa campuran watu, pasir lan krikil amarga anané ilining banyu sing dumadi ing èrèng-èrènging gunung (gunung geni). Ing Indonésia, aliran wlahar iki bakal terus tambah prilakuné bebarengan karo udan sing sansaya asring.

Ilining wlahar iku ndrawasi mligi kanggo penduduk sing manggon ing èrèng-èrènging gunung utawa kanggo para juru tambang pasir sing ana ing laladan ilining wlahar iku liwat. Wwlahar bisa mili banter puluhan mèter per detik nganti sawetara kilomèter nggawa ènergi sing cukup gedhé. Mula saka iku, lumrahé wlahar digawékaké saluran mirunggan sing miturut ngèlmu geoteknik mau "sabo".

Sawetara gunung ing Indonésia nduwé aktivitas ilining wlahar iki, ya iku Gunung Galunggung ing Jawa Kulon lan Gunung Merapi ing Jawa Tengah/Yogyakarta.

Uga delengen[besut | besut sumber]