Kuwawung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kuwawung
Dryophthoridae - Rhynchophorus bilineatus.JPG
Rhynchophorus bilineatus from New Guinea
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Coleoptera
Famili: Curculionidae
Génus: Rhynchophorus
Herbst, 1795
Sinonim
  • Cordyle Thunberg, 1797
  • Rynchophorus Herbst, 1795

Kuwawung, utawa wawung ya iku jinis kumbang kang dikenal dadi ama tumrap tuwuhan klapa[1] , saka génus Rhynchophorus. Ukurané kalebu gedhé tumrap lumrahé kumbang, watara 2–5 cm lan lumrahé warna soklat tuwa gumantung saka spésièsé. Ing basa Indonésia diarani kumbang badak (kumbang warak) amarga duwé sungu siji kang mèmper warak[2].

Perilaku[besut | besut sumber]

Kuwawung ngrusak tuwuhan klapa kanthi nlusup ana ing pucuk wit klapa, banjur ngenani janur kang isih wujud tumbak. Wit klapa kang kaserang kuwawung katon saka blaraké kang rusak lan mbentuk segitiga. Lumrahé kuwawung mabur ngampiri wit krambil nalika surup utawa wayah wengi.

Tumangkar[besut | besut sumber]

Kuwawung lumrahé ngendhog ana glugu kang teles lan gapuk. Endhogé watara 3 mm lan sawisé 11-13 dina banjur netes dadi urèt minangka stadium larva. Kuwawung ngalami métamorfosis sampurna[3].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Rhynchophorus ferrugineus at North American Plant Protection Organization (NAPPO)
  2. (ing basa Indonésia) Pracaya, 2003. Hama Penyakit Tanaman. Penebar Swadaya. Dhépok. 72 halaman.
  3. (ing basa Indonésia) Kartosapoetra, 1987. Hama Tanaman Pangandan Perkebunan. Bina Aksara Jakarta.