Koentjaraningrat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Koentjaraningrat
200px
Koentjaraningrat
Lair15 Juni 1923
Yogyakarta, Indonésia
Pati23 Maret 1999
Jakarta, Indonésia
BangsaIndonésia
Karièr ngèlmiah
BabaganAntropologi

Koentjaraningrat atawa kulina diaroh-arohi Pak Koen (1923–1999) ya iku antopolog saka Yogyakarta, Indonésia lan kondhang minangka “Bapak Antroplogi Indonésia”.[1] Pak Koen dikirim ibuné ing sekolah Walanda, mula dhéwèké wis naté pendhidhikan ala wong Kulon (Barat). Dhéwèké uga wis naté nyambut gawé ing Muséum Nasional nalika Perang Donya kaping loro.[2] Ing taun 1945, Pak Koen pindhah menyang Yogyakarta amarga kanggo gabung ing Républik Indonésia. Sabanjuré dhéwèké ngajar ing Universitas Gadjah Mada. Dhéwèké milih sinau antropologi amarga kanggo kuliah ing Amérikah Sarékat sinau antropologi. Lan dhèwèké diundang déning Univérsitas Yalé. Ing kana, dhèwèké diajar déning G.P. Murdock lan lulus MA ing taun 1956. Pak Koen diundang manèh marang Indonésia lan nglebokaké skéma oriéntasi nilai Kluckhohn ing antropologi. Taun 1957, Pak Koen ngadegaké departemén antropologi kapisan ing Universitas Indonésia. Taun 1954, dhèwèké ngadegaké Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonésia (LIPI), lembaga panelitian kang kapisan ing Indonésia.[2]

Biografi

Jeneng bapané R.M. Emawan Brotokoesomo, yaiku pegawé negeri ing lingkungan Pakualaman. Ibuné, R.A. Pratisi Tirtotenojo, asring diundang minangka juru basa Walanda dening kulawarga Paku Alam. Sanajan bocah tunggal, pendidikan gaya Walanda kang diwènèhaké dening ibuné nggawé dhéwéké dadi wong kang disiplin lan merdika wiwit cilik.

Koentjaraningrat kasengsem ing bidang antropologi wiwit dadi asisten prof. G.J. Didhisiki, profesor antropologi ing Universitas Indonesia, kang nganakaké riset lapangan ing Sumbawa. Sarjana Sastra Indonesia saka Universitas Indonesia taun 1952, olèh gelar M.A. bidang Antropologi saka Universitas Yale, Amerika Sarekat taun1956 lan gelar doktor antropologi saka Universitas Indonesia taun 1958[3].

Pak Koen mujudaké sawelas pawiyatan program antropologi utama ing manèka universitas ing Indonesia. Dhèwéké uga dadi salah siji ilmuwan kang mahir ing basa Walanda lan Inggris uga rajin nulis. Sawetara makalah dhèwéké dadi referensi kanggo dosen lan mahasiswa ing Indonesia. Dheweke nulis babagan perkembangan antropologi Indonesia. Saka 1957 nganti taun 1999, dheweke ngasilake puluhan buku lan atusan artikel[1].

Liwat tulisan, dheweke ngajari wigatiné mangerteni masyarakat lan budaya bangsa dhèwé. Wohing pikirané kang dirangkum ing buku iki asring digunakaké minangka panlitian rèfèrensi babagan kaanan sosial, kabudayan, lan masyarakat Indonesia, kanthi ilmuwan Indonesia lan manca liyané.

Salah sawijining buku kang dadi pusat pasinaon para siswa yaiku Koentjaraningrat dan Antropologi Indonesia, diterbitaké ing taun 1963. Ing buku kasebut, nyritakaké aktivitas Prof. Dr. Koentjaraningrat nalika sinau. Ing kono, dhèwéké dadi tokoh baku ing pakembangan antropologi.

Manèka pangaji diwènèhi marang dhèwéké kanggo pengabdian ing pakembangan antropologi. Antarane liyane iku, Anugrah ngelmu gelar doktor kehormatan saking Universitas Utrecht, 1976, lan Fukuoka Asian Cultural Price in 1995. Pak Koen uga nampa bebungah saka Mantri Pertahanan Satyalencana Dwidja Sistha RI ing taun 1968 lan 1981[3].

Karir

Ing Universitas Yale, Koentjaraningrat kerja kanggo nambah informasi ing Indonesia menyang Human Relations Area Files. Dheweke lulus taun 1956 lan bali menyang Indonesia. Tesise, Deskripsi Awal Sistem Kekerabatan Jawa, diterbitake taun iku minangka Laporan Budaya Budaya dening Program Studi Asia Tenggara Yale. Ing taun 1999, iki diarani minangka "subjek kang paling apik".

Nalika bali menyang Indonesia, Koentjaraningrat ngenalake skema Clyde Kluckhohn kanggo variasi orientasi nilai[4]. Dheweke uga melu ing Universitas Indonesia lan miwiti studi doktoralé ing sangisoré pengawasan Elizabeth Allard. Ing taun 1957, Koentjaraningrat ngadegake departemen antropologi pertama ing Indonesia ing Universitas Indonesia. Taun sabanjuré, dheweke lulus. Disertasi dheweke ana sawatara Anthropologi Metode Penjlidikan2 Masjarakat dan Kebudajaan di Indonesia.

Ing taun 1962, Koentjaraningrat dadi profesor antropologi ing Universitas Indonesia. Dheweke ngirim murid-murid kanggo ngajar antropologi dhasar ing maneka universitas, kalebu Universitas Sumatera Utara ing Medan, Padjadjaran ing Bandung, Gadjah Mada ing Yogyakarta, Udayana ing Denpasar, Hasanuddin ing Ujung Pandang, Universitas Sam Ratulangi ing Menado; lan Universitas Cenderawasih ing Jayapura. Dhasa pangajaran minangka dhasar kanggo ngadegaké departemen antropologi ing universitas kasebut.

Ing taun 1964, Koentjaraningrat ngadegake Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI). Ing 15 taun, dheweke nulis sawatara buku teks utama kanggo antropologi lan riset ilmu sosial kanggo dienggo dening para siswa.

Antarane buku penerbitan antropologi ya iku Pengantar Antropologi kang diterbitake ing taun 1959, Tokoh-Tokoh Antropologi, kang diterbitake ing taun 1964, Beberapa Pokok Antropologi Sosial, kang diterbitake ing taun 1967, Atlas Etnografi Sedunia, diterbitake taun 1969, Metodologi Penelitian Masyarakat, diterbitake taun 1973, Bunga Rampai Kebudayaan, Mentalitet lan Pembangunan, diterbitake taun 1974, lan Kebudayaan Jawa, kang diterbitake ing Indonesia lan Inggris ing taun 1984[5]

Koentjaraningrat pensiun taun 1988. Sawise pensiun, dheweke seneng karo lukisan. Gambar-gambar kasebut ditampilake ing Taman Ismail Marzuki lan ing Paris. Ing taun 1997, sanajan gagal kesehatan lan ngalami akeh penyakit, dheweke lan bojone munggah haji[3].

Akhir hayat

Bapak Antropolog Indonesia iki tilar donya nalika umuré 75 taun, Selasa, 23 Maret 1999 watara jam 16:25, ing Kramat 128, Jakarta Pusat. Dhéwéké wis kena penyakit struk wiwit taun 1989. Disaréaké ing TPU Rubber Bivak, Rabu, 24 Maret 1999 jam 13.00[3].

Karya-karya

  • Atlas Etnografi Sedunia dan Pertjontohan Etnografi Sedunia. Djakarta: Dian Rakyat
  • Sedjarah Kebudayaan Indonesia; Kitab Peladjaran Sedjarah Kebudajaan Indonesia untuk S.M.A. 1956. Djilid I, Kebudajaan Prahistori di Indonesia. N.p.: n.n., kaca 127.
  • Artistic and Intellectual Expression, in: Area handbook on Indonesia, kaca 360–401. New Haven: Southeast Asia Studies, Yale University for the Human Relations Area Files.
  • A Preliminary Description of the Javanese Kinship System. New Haven: Yale University, Southeast Asia Studies, kaca vii-112. Cultural Report Series 4.
  • Beberapa Metode Antropologi dalam Penjelidikan-penjelidikan Masjarakat dan Kebudajaan di Indonesia (Sebuah Ichtisar). Djakarta: Penerbitan Universitas, kaca vi+532+xii (Disertasi Universitas Indonesia).
  • Metode-metode Antropologi dalam Penjelidikan Masjarakat dan Kebudajaan di Indonesia (Sebuah ichtisar). Djakarta: Penerbitan Universitas, 1958
  • Perbandingan Paham "Rechtskring" dan Paham "Culture Area", Padjadjaran; Madjalah Ilmu Hukum dan Pengetahuan Masjarakat 1-2:35-42.
  • Skema dari Pengertian-pengertian Baru untuk Mengupas Sistem kekerabatan, in: Laporan Kongres Ilmu Pengetahuan Nasional Pertama, Djakarta: Madjelis Ilmu Pengetahuan Indonesia.
  • Beberapa Pokok Antropologi Sosial. Djakarta: Dian Rakyat
  • Ilmu Antropologi di Empat Negara Komunis, Manusia dan Masyarakat (Man and Society)
  • (Editor) Villages in Indonesia. Ithaca: Cornell University Press
  • Ilmu Antropologi dan Masaalah Akulturasi, Medan Ilmu Pengetahuan 1:87-102.
  • Pengantar Antropoloi. Edisi Malaysia. Kuala Lumpur: Pustaka Antara, 1970.
  • The Rise of Anthropological Theory; A History of Theories of Culture
  • Theory and Anthropology; A Source Book
  • Jogèd dan Kesusasteraan di Djawa (Dance and Literature in Java); Dibabar ing Pegetan Ulang Tahun ke-VIII Indonesia Tunggal Irama (INTI). Djakarta: Indonesia Tunggal Irama.
  • Rintangan-rintangan Mental dalam Pembangunan Ekonomi di Indonesia. Djakarta: Bhratara
  • Javanese Court Dances.
  • Javanese Data on The Unresolved Problems of The Kindred
  • Anggapan Rassers tentang Kesusasteraan Pandji.
  • Indonesia Shakai Kagaku no Genkyo, Tonan Ajai Kenkyu/ Southeast Asian Studies 8:123-129. (Sesirah ing basa Inggris: The Current Situation of Indonesian Social Sciences).
  • The problems of Kinship Relations in Urban Environments, in: Liber Amicorum E.M.A.A.J. Allard, Nijmegen: Verenigde Instituten voor Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Volken, Katholieke Universiteit.
  • Development and Teaching of Anthropology in Indonesia. Paper Conference Association of Southeast Asian Institutions of Higher Learning, Bangkok.
  • Ilmu Gabungan tentang Kelakuan Manusia. Working paper Seminar ISSI (nstitute for Strategie Studies of Indonesia).
  • The Javanese of South.Central Java. George Peter Murdock.(ed.), Social Structure in Southeast Asia, hlm. 88-115. Chicago: Quadrangle (Viking Fund Publication in Anthropology 29).
  • Hubungan antara Antropologi Sosial dan Sosiologi. Bunga Rampai Ekonomi; Readings in Economics; Salah sawijining buku pengetan Dies Natalis kasangan Fakultas Ekonomi, Universitas Indonesia Djakarta, hlm. 313-319. Djakarta: Senat Mahasiswa Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia/ Madjelis Ilmu Pengetahuan Indonesia.
  • Some Social-Anthropological Observations on Gotong Rojong Practices in Two Villages of Central Java. Dipertal déning Claire Holt. Ithaca, N.Y.: Cornell Modern Indonesia Project, Southeast Asia Program, Department of Far Eastern Studies, Cornell University, hlm. viii+67 (Sèri Monograf).
  • (dengan Mely G. Tan and Harsja W. Bachtiar) Masaalah Kepemimpinan dalam Pembangunan Nasional. Djakarta: LEKNAS
  • (Asisten) Elinor C. Horne, Beginning Javanese. New Haven/ London: Yale University Press, hlm. xix+560 (Yale Linguis.tic Series 3).
  • Review of: Hildred Geertz, The Javanese Family; A study of Kinship and Socialization (New York, 1961), American Anthropologist 64:872-874.
  • (Pambesut kaliyan Harsja W. Bachtiar) Penduduk Irian Barat. Djakarta: Penerbitan Universitas, hlm. xi+380 (Projek Penelitian Universitas Indonesia 102).
  • Djurusan Antropologi dan Hubungan Antarfakultas. Sesorah Pengukuhan Guru Besar Ilmu Antropologi-Budaja ing Fakultas Sastra, Universitas Indonesia, ing tanggal 9 Maret 1963. Djakarta: n.n., hlm. 13.
  • Guna Antropologi untuk Historiografi Indonesia, Madjalah Ilmu-Ilmu Sastra Indonesia 1:14-46. (Dipertal kanggo disumbang ing An Introduction to Indonesian Historiography, 1964).
  • Beberapa Keterangan Mengenai Ilmu Anthropologi di Uni Soviet, Mahardhika Pradipta 1-2/3:6-17. '
  • Review of: Clifford Geertz, The Religion of Java (New York, 1960), Madjalah Ilmu-Ilmu Sastra Indonesia 1:188-191.
  • (Assisten) Elinor C. Horne. Intermediate Javanese. New Haven/ London: Yale University Press, kaca i-505 kaca. (Sèri 4 Linguistik Yale Linguistic).
  • Tokoh Antropologi: Ichtisar dari Karja-karja dan Konsep-konsèp Sardjana Utama dalam Antropologi. Djakarta: Penerbitan Universitas.
  • (Pambesut) Manusia dan Kebudajaan di Indonesia. Djakarta: Djambatan
  • (Pambesut) Masjarakat Desa di Indonesia Masa Ini. Djakarta: Jajasan Badan Penerbit Fakultas Ekonomi, Universitas Indonesia.
  • (Pambesut) Masyarakat Desa di Indonesia. Jakarta: Lembaga Penerbit Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia
  • Anthropology and Non-Euro-American Anthropologists; The Situation in Indonesia. 1968. Ing Ward H. Goodenough (edj, Explorations in Cultural Anthropology; Essays in Honor of George Peter Murdock, kaca 293-308. New York: McGraw-Hill. Cetakan Kaloro.
  • Use of Anthropological Methods in Indonesian Historiography. Ing An introduction to Indonesian Historiography. Kaca 299-325. Ithaca: Cornell University Press.
  • Antropologi-budaja. Kaliyan Widjojo Nitisasrro and M. Makagiansar (eds), Research di Indonesia 1945-1965; IV, Bidang Ekonomi, Sosial dan Budaja, Djakarta: Balai Pustaka.
  • Additional information on the Kénthol of South Central Java, Madjalah Ilmu-ilmu Sastra Indonesia.
  • Masalah Menterdjemahkan Istilah Kekerabatan dalam Kamus, Madjalah Ilmu-ilmu Sastra Indonesia 2:201-210.
  • Review of: Iih Abdurachim, Dasar-dasar Anthropologi Indonesia (Bandung, 1962), Madjalah Ilmu-ilmu Sastra Indonesia.
  • Organisatorische Problemen Bij de Opbouw van Universiteiten in Indonesië, Universiteit en Hogeschool.
  • Organisatorische Probleme beim Aufbau von Universitaten in Indonesien, Hochschule und Forschung in den Niederlanden.
  • De Sociale Wétenschappen in Indonesia na de Tweede Wereldoorlog, Mens en Maatschappij.
  • Suatu Teknik Bertjotjok Tanam Intensif jang Unik di Irian Barat Bagian Selatan, Madjalah Universitas Tjenderawasih.
  • Arti Antropologi untuk Indonesia Masa Ini. Djakarta: Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia.
  • Bungarampai Kebudayaan, Mentalüet dan Pembangünan. Jakarta: Gramedia
  • Keseragaman Aneka Warna Masyarakat Irian Barat, 1970.
  • Manusia dan Kebudayaan di Indonesia, 1971.
  • Petani Buah-buahan di SelatanJakarta, 1973.
  • Masyarakat Desa di Indonesia, 1984.
  • Kebudayaan Jawa, 1985.
  • (Pambesut) Masyarakat Terasing di Indonesia ,1993.Jakarta: Gramedia Pustaka Utama
  • Kebudayaan, Mentalitas, dan Pembangunan, 1974. Jakarta: Gramedia
  • Masalah-masalah Pembangunan: Suatu Bunga Rampai Antropologi Terapan, 1982.
  • Aspek Manusia dalam Penelitian Masyarakat (bersama Donald K. Emerson), 1985. Jakarta: Kerjasama Yayasan Obor Indonesia dengan PT Gramedia
  • Ritus Peralihan di Indonesia (penyunting),1985. Jakarta: Balai Pustaka
  • Sejarah Teori Antropologi Jilid I. 1987. Jakarta: UI Press
  • Sejarah Teori Antropologi Jilid II. 1990. Jakarta: UI Press
  • Masalah Kesukubangsaan dan Integrasi Nasional, 1993. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia
  • Irian Jaya: Membangun Masyarakat Majemuk. 1994. Jakarta: Djambatan

Rujukan

  1. a b "Bapak Antropologi Indonesia". Tokoh Indonesia. 
  2. a b Gaillard, Gérald (2004). The Routledge Dictionary of Anthropologists. London: Routledge. k. 287. ISBN 0-203-49900-X. 
  3. a b c d "Koentjaraningrat: Bapak Antropologi Indonesia". Universitas Indonesia. Dijupuk 2018--02-20.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. "Pengertian, Wujud dan Unsur-Unsur serta Komponen Kebudayaan Menurut Koentjaraningrat dan Para Ahli Lainnya". Kuttabku. Dijupuk 2018-02-20. 
  5. Hadi, Parni (2015-12-02). "Mengenang Prof. Dr. Koentjaraningrat, Bapak Antropologi Indonesia". Kantor Berita Kemanusiaan. Dijupuk 2018-02-20.