Kitsune

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Pangeran Hanzokusedang diserang rubah berekor sembilan (lukisan ukiyo-e Utagawa Kuniyoshi dari abad ke-19)

Kitsune (?)(Swara pengucapan) inggih punika sèbatan kanggè kèwan rubah ing basa Jepang. ing carita rakyat Jepang, rubah asring dipuntampilakèn ing pintèn-pintèn carita dados makhluk wasis kaliyan kabètahan sihiripun ingkang semakin sempurna sejalan kaliyan semakin bijak lan semakin tua rubah kasèbut. sanèsipun punika , rubah kauwal bèntuk dados manungsa . Ing legenda, rubah asring dipuncariyosakèn dados penjaga ingkang sètya, konco, kekasih, utawi istri, ananging asring wontèn kisah rubah nipu manungsa.

Ing jaman Jepang kina, rubah lan manungsa gèsang saling cèrak pramila legenda babagan kitsune muncul saking persahabatan antawis manungsa lan rubah. ing kapercayan Shinto, kitsune dipunsèbat Inari ingkang gadahi tugas dados pembawa pesen saking Kami. Mènika katah ekor ingkang gadahi kitsune (kitsune saged gadahi ngantos 9 ekor), mila mènawi tua, bijak, lan semakin kiat ugi kitsune kasebut. Dados tiyang maringi persembahan kangge kitsune amargi dipunanggep gadahi kekuatan gaib.

Asal-usul[sunting | besut sumber]

Rubah berekor sembilan (huli jing) yang mirip dengan kitsune dalam carita rakyat Tiongkok.

Mitos kitsune asring dados bahan perdebatan, amargi sadaya punika asalipun saking sumber asing utawi saged ugi punika konsep asli Jepang ingkang ngerembag ing abad ke-5 SM. Sebagian mitos babagan rubah ing Jepang saged dipuntelusur ngantos ing carita rakyat Tiongkok, Korea, utawi India. Cerita paling tua babagan kitsune asalipun saking Konjaku Monogatari ingkang kaisi koleksi carita Jepang, India, lan Tiongkok ingkang asalipun saking abad ke-11.[1] Cerita rakyat Tiongkok ngisahaken makhluk huli jing (arwah rubah) ingkang sami kitsune lan saged gadahi ekor ngantos songo. Ing Korea, makhluk ingkang dipunsebat kumiho (rubah berekor sembilan) punika makhluk mistik ingkang sampun yuswa langkung saking sewu taun. Rubah ing Tiongkok lan Korea dipungambaraken benten kaliyan rubah ing Jepang. Mboten kadasta ing Jepang, rubah kumiho ing Korea punika dipungambaraken dados makhluk jahat. Menawi mekaten, ilmuwan kadasta Ugo A. Casal gadahi pemanggih menawi sami ing cariyos babagan rubah nunjukaken menawi mitos kitsune asalipun saking kitab India kadasta Hitopadesha ingkang nyebar ing Tiongkok lan Korea, ngantos pungkasan ngantos ing Jepang.[2]

Sakwalike, ahli carita rakyat Jepang, Nozaki Kiyoshi, argumentasi menawi kitsune sampun dipunanggep dados konco tiyang Jepang ing abad ke-4, lan unsur-unsur ingkang dipunimpor saking Tiongkok lan Korea namung sifat-sifat jelek kitsune.[3] Nozaki ngendikan menawi ing naskah Nihon Ryakki asal abad ke-16, wonten cariyos babagan rubah lan manungsa ingkang gesang berdampingan ing zaman kino Jepang, pamila miturut Nozaki punika pewadining prekawis timbulipun legenda asli Jepang babagan kitsune.[4] Peneliti Inari asmanipun Karen Smyers gadahi pemanggih menawi ide rubah dados penggoda manungsa, serta gayutan mitos rubah kaliyan agama Buddha dipuntepangaken ing salebeting carita rakyat Jepang ngelampahi cariyos serupa asal Tiongkok, ananging Smyers ngendikan pinten-pintencariyos kaisi unsur-unsur carita ingkang khas Jepang.[5]

Etimologi[sunting | besut sumber]

Rubah Hokkaido sedang tidur di atas salju. Di Jepang terdapat dua subspesies rubah merah: rubah Hokkaido (Vulpes vulpes schrencki), dan rubah merah Jepang (Vulpes vulpes japonica).

Miturut Nozaki, tembung "kitsune" asalipun saking onomatope.[4] Tembung "kitsune" asalipun saking suwanten salakan rubah ingkang miturut pamiengan tiyang Jepang suanten "kitsu", ananging andahan "ne" dipunginaaken kangge nunjukaken raos kasih sayang. Asal-usul tembung kitsune ugi dipunginaaken Nozaki kangge nunjukaken bukti langkung lanjut menawi kisah rubah punika baik hati ing carita rakyat Jepang inggih punika produk ing negeri lan boten kisah impor.[3] Bunyi "kitsu" dados suanten rubah nyalak sampun boten dipuntepang tiyang ing zaman sapunika. Ing basa Jepang modern, suanten rubah dipunserat dados "kon kon" utawi "gon gon".

Cathatan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ Goff, Janet. "Foxes in Japanese culture: beautiful or beastly?" Japan Quarterly 44:2 (April-Juni 1997).
  2. ^ Johnson, T.W. "Far Eastern Fox Lore". Asian Folklore Studies 33:1 (1974) 35-68
  3. ^ a b Nozaki, Kiyoshi. Kitsune — Japan's Fox of Mystery, Romance, and Humor. Tokyo: The Hokuseidô Press, 1961. 5
  4. ^ a b Nozaki. Kitsune. 3
  5. ^ Smyers, Karen Ann. The Fox and the Jewel: Shared and Private Meanings in Contemporary Japanese Inari Worship. Honolulu: University of Hawaii Press, 1999. 127-128

Cithakan:Japanese folklore long

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kitsune&oldid=1056893"