Kazan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sumalak digawe ing kazan ing open oven.

A Kazan utawa qazan [1] punika jinis gedhe pot masak digunakake ing saindhenging Asia Tengah, Azerbaijan, Turki, [2] lan ing Semenanjung Balkan, kira-kira padha karo menyang cauldron, ketel, utawa Landa open . Dheweke duwe macem-macem ukuran (panci masak modern sing cilik asring diarani kazans), lan asring diukur kanthi kapasitas, kayata "kazan 50 liter". Biasane diameteripun setengah meter. Kazans sing digawe saka wesi cast utawa ing modern kaping aluminium lan digunakake kanggo cook variétas panganan, kalebu plov ( pilaf ), sumalak, shorpa, kesme, lan bawyrsaq, lan kuwi sing unsur penting ing hajat nalika panganan kudu disiapake kanggo tamu sing akeh.

Wong-wong Kazia bisa uga ditanggepi geni kanthi macem-macem cara. Kadhangkala bingkai logam (tripod sing diarani sajayaq ) [3] digawe, utawa uga (utamane kanggo kazan gedhe), bolongan bisa digali ing lemah sing bakal nahan kazan lan nyedhiyakake cukup ruangan ing ngisor supaya geni ana ing sangisore — ing ing kasus iki, bolongan akses dibangun ing sisih supaya geni bisa diopeni, lan supaya bisa udhara . Kazan sing luwih cilik bisa digunakake ing kompor [biasane gas] kanthi pitulung saka potongan logam sing dirancang khusus sing ndadekake panas [nyala api] ditransfer menyang kazan kanthi sekaligus nyekel tegak lan stabil.

Kazan Cast Iron.jpg

Galeri[besut | besut sumber]

Sumber[besut | besut sumber]

  1. Harlan Walker (1997). Food on the Move: Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery, 1996. Oxford Symposium. pp. 243–44. ISBN 978-0-907325-79-6.
  2. Modern usage of the word "kazan" in Turkish on Wiktionary
  3. Harlan Walker (1997). Food on the Move: Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery, 1996. Oxford Symposium. pp. 243–44. ISBN 978-0-907325-79-6.