Kali Cibeet

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambar:Cibeet.jpeg
Kali Cibeet

Kali Cibeet ya iku kali kang banyune bening ing Kabupatèn Cilacap Kali Cibeet ya iku kali kang mili ing wewengkon Kacamatan Dayeuhluhur Kabupatèn Cilacap Jawa Tengah, kang minangka anak kali lan uga tuk utama saka Kali Cijolang lan Ci Tanduy.

Tuk lan Muara[besut | besut sumber]

Tuk kali Cibeet asalé saka alas ing Pegunungan Pembarisan kang dikenal minangka Hutan Larangan Hulu Sungai Cibeet lan muarane ing Kali Cijolang. Anak kali kang wigati ya iku Kali Cidayeuh lan Kali Cikawalon.

Pisik[besut | besut sumber]

Kali Cibeet ya iku kali kang mili deres lan duwé tebing kang curam banget ing sadawaning ilinane.

Tejakembang , ya iku papan panggonan misterius ing Kali Cibeet.

Kali Cibeet sajeroning Sajarah Indonesia[besut | besut sumber]

Saorane ana rong papan panggonan sajarah ing pinggir kali iki kang duwé sesambungan karo Sajarah Indonesia. Ing sisih hulu ing tengah alas ana Benteng alam kang wujud sawijining tebing curam kanthi jeneng Karang Gumantung kang punjul 12 taun dadi bètèng tumrap pambrontak DI/TII sangisoring pimpinan Amir Fatah . Ing sisih hilir ing pinggir lubuk utawa Leuwi Wenay ana makam pahlawan penentang penjajah VOC asal Panjalu ya iku Raden Parwatasari. Makam iki kaancem jalaran anané rencana pembangunan Bendungan Dayeuhluhur, kang arep dibangun ing Sungai Cijolang.

Kali Cibeet sajeroning Adat Dayeuhluhur[besut | besut sumber]

Cijolian, salah siji papan keramat ing Kali Cibeet

Salah sijiné keunikan saka Cibeet ya iku duwé posisi wigati sajeroning panguripan adat Dayeuhluhur jalaran déning para penganut Adat Kedayeuhluhuran dianggep Kali Suci utawa Keramat, kaya wong Timur Tengah nyucekake Kali Yordan utawa wong India nyucekake Kali Gangga. Amarga kali ini wigati banget tumrap adat lan budaya, masarakat pramila kali iki duwé juru kunci utawa kuncen kang saikine dicekel déning Juru Kunci Ceceng Rusmana kanthi Gelar Ki Juru Kunci Girang Tampian.