Jipang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Wiwitan Jipang (Jipang) utawa labu shiam (Sechium edule) kelebet teng keluargi cucurbitaceae, sami uga kados bonteng lan Melon.[1] Tiang Indonésia nepangaken dados labu shiam keranten wiwitan niki sengiene ditekaaken saking Walanda saking shiam (Thailand).  

Jipang uripe mrambat teng lemah utawa utawa manek lan biasa ditandur teng pekarangan klawan nyukani anjang-anjang utawa rambatan. Daerah ingkang cocok kang nandur labu shiam kinten-kinten teng keduwuran 200–1000 m dpl. Woh-wohané gumantung, wujudé godong kados segitelu lan nampak duwuré berbulu. Sewentawis ingkang saged didhahar yaniku uwoh lan pucuk enomé.

Labu shiam niki katah ingkang nyenengi saking tiang katah utawa rayat. Dados katah kang nyuwun teng peken lumayan duwur. kebukten.

Nanging, selami niki tetanduran jipang dèrèng kathah. Artosipun, nembé ditandur secara dewek-dewek. Khususipun kanggé para petani cilik/alit teng pedesaan.

Aran-aran désa[besut | besut sumber]

Desa teng Jawa Wétan lan Jawa Tengah (DIY) ingkang damelaken nama Jipang dados nama désa yaniku :

  1. Jipang, Cepu, Blora
  2. Jipang, Penawanngan, Grobogan
  3. Jipang,  Bantarkawung,  Brebes
  4. Jipang, Karangwelas,  Banyumas
  5. Jipangan, Banyudono, Boyolali

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.