Jipang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Wiwitan Jipang (Jipang) utawa labu shiam (Sechium edule) kelebet teng keluargi cucurbitaceae , sami uga kados bonteng lan Melon.[1] Tiang Indonesia nepangaken dados Lbu shiam keranten wiwitan niki sengiene ditekaaken saking Belanda saking shiam (Thailand).  

Jipang uripe mrambat teng lemah utawa utawa manek lan biasa ditandur teng pekarangan klawan nyukani anjang-anjang utawa rambatan. Daerah ingkang cocok kang nandur Labu shiam kinten-kinten teng keduwuran 200-1000 m dpl. Woh-wohane nggantung, wujudé godong kados segitelu lan nampak duwuré berbulu. Sewentawis ingkang saged di dahar yaniku uwoh lan pucuk enomé.

Labu shiam niki katah ingkang nyenengi saking tiang katah utawa rayat. Dados katah kang nyuwun teng peken lumayan duwur. kebukten.

Nanging, selami niki tetnaduran Jipang dereng katah. Artosipun, nembe ditandur secara dewek-dewek. Khususipun kangge para petani cilik /alit teng pedesaan.

Aran-aran desa[besut | besut sumber]

Desa teng Jawa Timur lan Jawa Tengah (DIY) Ingkang damelaken nami Jipang dados nami desa yaniku :

  1. Jipang, Cepu, Blora
  2. Jipang, Penawanngan, Grobogan
  3. Jipang,  Bantarkawung,  Brebes
  4. Jipang, Karangwelas,  Banyumas
  5. Jipangan, Banyudono, Boyolali

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.