Jiang Qing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Jiang Qing
江青
Jiang Qing 1976.jpg
Jiang ing 19 Oktober 1976
Pasangan pimpinan paling dhuwur Tiongkok
Linggih
1 Oktober 1949 – 9 September 1976
PangarepMao Zedong (ketuwa parte)
Kang sawiséHan Zhijun
Pasangan Presidhen Tiongkok
Linggih
27 September 1954 – 27 April 1959
PrésidhènMao Zedong
Kang sawiséWang Guangmei
Rerincèn dhiri
LairLi Shumeng
(1914-Cithakan:NOMORBULAN-19)19 Maret 1914
Zhucheng, Shandong, Republik Tiongkok
Pati14 Mèi 1991(1991-05-14) (umur 77)
Beijing, Tiongkok
PakuburanPemakaman Futian Beijing
Parté pulitikParte Komunis Tiongkok
Sisihan
AnakLi Na
Paukuman angkaraPaukuman pati karo panangguhan, banjur kuwi dadi penjara saumur urip
Jiang Qing
Cina 江青

Jiang Qing[note 1] (lair 19 Maret 1914 – pati 14 Mèi 1991 ing umur 77 taun), uga diarani minangkaMadame Mao, yaiku revolusioner komunis, pelakon lan figur pulitik gedhe Tiongkok ing Revolusi Kabudayaan (1966–1976). Ia menika garwa kapapat Mao Zedong, Ketuwa Parte Komunis lan pemimpin paling dhuwur Tiongkok. Ia nganggo jeneng panggung Lan Ping (藍蘋) ing karir aktinge (sing pungkasan ing 1938), lan dikenal dening sajumlah jeneng liyane. Ia mantenan karo Mao ing Yan'an ing November 1938 lan ngejabat minangka "Ibu Nagara" Republik Rakyat Tiongkok. Jiang dikenal amargi mainke peran gedhe ing Revolusi Kabudayaan lan ngebentuk aliansi pulitik radikal sing diarani minangka "Geng Papat".

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "Jiang Qing" menika pseudonim, diadopsi ing masa uriop sabanjure. Jeneng kasebut luwih akeh dikanggo ing sastra sajarah nalika ngebahas wong kuwi. Ia dikenal karo sajumlah gedhe jeneng ing masa uripe lan sawise seda.

Referensi[besut | besut sumber]

Kutipan[besut | besut sumber]

Sumber[besut | besut sumber]

Buku

Pranala jaba[besut | besut sumber]