Jeongseon

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Peta Kabupatèn Jeongseon
Stasiun kereta api Jamiwon ing Jeongseon.

Jeongseon (정선군) inggih punika satunggaling kabupatèn ingkang wonten ing propinsi Gangwon, Korea Kidul.[1] Dhaérah punika mapan wonten ing pagunungan mawi pucuk ingkang inggil lan kalebet asal saking tembang Jeongseon Arirang, inggih punika salah satunggaling varian Arirang.[2]

Stereotipe kala rumiyin[sunting | besut sumber]

Kala rumiyin, Jeongseon punika kondhang minangka papan ingkang menawi wonten tiyang ingkang dugi ing mriku kanthi nangis lan bilih nilaraken papan punika ugi nangis.[1] Nate wonten satunggaling bupati ingkang dipunparingi tugas ing papan kasebut, piyambakipun banjur nangis amargi kedah gesang wonten ing papan ingkang pelosok sanget. Ananging sansaya dangu, piyambakipun lajeng malah dados kerasan amargi kaendahan alam lan pendudukipun ingkang sumeh. Bibar masa tugasipun rampung, piyambakipun kedah nilaraken Jeongseon kanthi netesaken luh (air mata).[1]

Alam lan objèk pariwisata[sunting | besut sumber]

Kawontenan geografis Jeongseon punika dipuntandhani kanthi kathah gunung ing sanginggilipun 1000 meter, salah satunggalipun punika Gariwangsan (Gunung Gariwang) kanthi dhuwur 1561 mèter.[1] Ilinging toya saking gunung-gunung kasebut dados setunggal lan ndhapuk KaliDong (Donggang) utawi nama sanèsipun punika Kali Joyang.[1] Kali Dong mili dhateng wewengkon Kabupatèn Yeongwol lan muaranipun wonten ing Kali Namhan (Namhangang).[1] Kali punika kalebet salah satunggaling objèk pariwisata Jeongseon ingkang paling kathah para wisatawan ingkang dugi ing mriki.

Auraji[sunting | besut sumber]

Auraji punika patemon antawisipun ilining Kali Song (Songcheon) lan Kali Golji (Goljicheon).[1] Ing masa rumiyin, titik punika kalebet mandegan rakit-rakit ingkang mbeta kayu tumuju Kutha Seoul, kanthi liwat Kali Namhan.[1]

Papan Pariwisata sanès[sunting | besut sumber]

  • Hwaamgul (Gua Hwaam), gua kanthi grojogan gua ingkang paling inggil ing Asia (28 meter) sarta stalaktit-stalaktit alam.[3] Gua punika rumiyinipun dados tambang emas ingkang kelampahan saking taun 1922 dumugi taun 1945.[3]
  • Morundae, punika satunggaling pucuk watu karang ingkang ateges “papan méga (awan) makempal”.[1] Watu punika rumiyinipun dados papan kanggé pados inspirasi kagem para penyair amargi kawontenanipun ingkang sepi lan papanipun inggil sanget kados-kados méga-méga ngliwati papan punika.[1]
  • Jeongamsa (Kuil Jeongam), kuil Buddha ingkang jumeneng ing masa pamaréntahan Ratu Seondeok saking kerajaan Silla.[1] Ing kuil punika, mliginipun ing pagoda watu Sumano nyimpen waja saking relik Buddha (sarira). Pérangan punika ndadosaken salah satunggal saking 5 kuil Buddha ing Korea ingkang dipunpitadosi nyimpen relik Buddha. Pagoda Sumano ingkang dipunjagi minangka Harta Nagara Nomor 410, gadhah 7 tingkat lan kasusun saking watu bata.[1] Pohon Yew ingkang mapan wonten ing Aula Jeongmyeolbogung (bangunan utami kuil) dipuntandur déning Biksu Jajangyulsa kirang langkung 1300 taun kepengker.[1]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (en)Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  2. ^ (en)Jeongseon Arirang Festival, visitkorea.
  3. ^ a b (en)Hwaam Cave, visitkorea.

Cithakan:Gangwon

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jeongseon&oldid=1007202"