Jedhing umum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Mandi umum minangka ritual reresik ing Tirta Empul, Bali .

Bak mandi umum diwiwiti saka kebutuhan umum kanggo kebersihan nalika umume wong ora duwe akses menyang fasilitas mandhi pribadi. Tembung "umum" ora akurat banget, amarga sawetara jinis perlu umum diwatesi gumantung saka anggota, jenis kelamin, afiliasi agama, utawa alasan liyane. Amarga masarakat wis owah, kebutuhan kanggo umbah umum bakal suda: omah saiki duwe kamar mandhi pribadi. Bak mandi umum uga wis dilebokake ing sistem sosial minangka papan rapat. Kaya judhale, adus umum ora mung nuduhake siram. Ing jaman biyen, umbah- umbah umum kalebu sauna, pijet lan terapi istirahat, padha karo spa saiki .

Biasane ing Indonesia, siram meh mesthi "umum", ing pangertene manawa masarakat bisa melu ing pinggir kali, kolam, utawa sumber banyu kanggo adus utawa ngumbah umbah-umbah. Nanging, kanggo tujuan andhap asor, sawetara bagean ing pinggir kali nggunakake pamisahan jinis. Bathing kanthi wuda pancen ora umum, amarga masarakat isih nggunakake kain jarik (biasane klambi batik utawa sarung ) sing dibungkus awak kanggo nutupi alat kelamin nalika adus. Sumber mandhi sing luwih sithik bisa nggunakake partisi pring sing tenun kanggo privasi. Iki isih umum ditindakake ing desa lan desa ing Indonesia.

Bathuk Besar Mohenjo Daro
The Bathers, minyak ing kanvas, Jean-Léon Gérôme (1824–1904).
1926 penggambaran banya deso dening seniman Ruslan Boris Kustodiev : Venus Ruslan (nyekel birch besom )

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]