Jawaharlal Nehru

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jawaharlal Nehru
Nehru1920.jpg
Jabatan: Perdana Menteri India Ke–1
Periode Jabatan: 15 Agustus 194727 Mèi 1964
Nggantosaken: Tidak Ada
Kagantosaken: Lal Bahadur Shastri
Wiyosan: 4 November 1889,
Allahabad, Uttar Pradesh, India
Pulitik India: Konggrès I
Seda: 27 Mèi 1964
Kapercayan: Boten wonten, Atheist

Jawaharlal Nehru (जवाहरलाल नेहरू, Javāharlāl Nehrū) (Allahabad, Uttar Pradesh, 14 November 188927 Mèi 1964), ugi kasebat Pandit ('Guru') Nehru, punika pamimpin sayap sosialis Konggrès Nasional India wekdal perjuwangan kamardikan India saking Kekaisaran Karajan Manunggal lan ing mangsa sasampunipun.

Ing wekdal samanten India dipunkuwaosi déning Inggris. Sapérangan tiyang India salajengipun pengin nagari India kapréntah déning bangsa India piyambak. Pamimpinipun ing wekdal samanten inggih punika Mahatma Gandhi. Ing wekdal samanten ramanipun Motilal Nehru punika pengacara ingkang asring mbiyantu Gandhi. Ing wekdal ingkang sami Nehru saweg nglampahi pendhidhikan ing Inggris. Sasampunipun rampung anggènipun sinau, piyambakipun dados pengacara, boten dangu salajengipun piyambakipun ninggal pedamalenipun. Amargi piyambakipun katarik tumut lelampahan ramanipun lan Gandhi nglawan Inggris. Piyambakipun dados Perdana Menteri India ingkang sepisanan wanci kamardikan ing tanggal 15 Agustus 1947, lan lajeng mangreh dumugi sedanipun. Piyambakipun mbudidaya kanggé kabecikan India lan ugi kanggé katentreman donya. Piyambakipun ndhukung pambentukan PBB. Salah satunggaling sosialis ingkang atos, Nehru punika sang arsitèk 'Resolusi Abadi' ingkang kagungan sumpah tumrap 'Pola Lingkungan ingkang Sosialistis'. Jawaharlal Nehru kaanggep salah setunggiling pamimpin donya ingkang misuwur.

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis


Didhisiki déning:
tidak ada
{{{jabatan}}}
1947–1964
Diganti déning:
Gulzarilal Nanda