Indira Gandhi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Indira Gandhi
Indira2.jpg
Periode Jabatan: (1) 19 Januari 196624 Maret 1977
(2) 15 Januari 198031 Oktober 1984
Nggantosaken: Gulzarilal Nanda
Choudhary Charan Singh
Kagantosaken: Morarji Desai
Rajiv Gandhi
Wiyosan: 19 November 1917,
Allahabad, UP, India
Politik India: Kongres I
Seda: 31 Oktober 1984

Indira Priyadarshini Gandhi (basa Hindi: इन्दिरा प्रियदर्शिनी गान्धी, dipunlafalaken: / ɪnd̪ɪraː prɪjəd̪ərʃɪniː gaːnd̪ʰiː /) (19 November 191731 Oktober 1984) punika Perdhana Mentri India ing periode 19 Januari 1966 - 24 Maret 1977 lan kalajengaken ing 14 Januari 1980 dumugi panjenenganipun ngalami pamejahan ing tanggal 31 Oktober 1984.

Indira Gandhi putri Perdhana Mentri India ingkang nomer setunggal (Jawaharlal Nehru) lan ibunipun (Rajiv Gandhi). Piyambakipun punika setunggaling wanita pimpinan partai politik ingkang kebak gejolak lan kontroversial sanget. In spite of her famous surname, piyambakipun mboten purun sesarengan kaliyan Mahatma Gandhi. Ing tanggal 19 Januari 1966, piyambakipun kapilih dados Ketua Partai Kongres kanggé nggantosaken Lal Bahadur Shastri. Indira salajengipun pejah ing satunggiling aksi panembakan taun 1984.

Taun-taun Gesangipun[sunting | sunting sumber]

Kawiyosaken kanthi asma Indira Nehru, piyambakipun krama kaliyan Feroze Gandhi, ingkang sampun ngéwahi asmanipun saking "Feroze Khan" lan mboten kagungan sesambetan kaliyan tokoh misuwur kamardikan India, Mahatma Gandhi. Piyambakipun wanita sepisanan ingkang dados perdhana mentri India.

Piyambakipun pejah lantaran kapejahi ing taun 1984 ing aksi teror ingkang dipundamel déning pengawal ingkang nganut ajaran Sikhisme. Aksi punika kapicu déning instruksinipun ingkang mréntahaken tentara nyerang Kuil Emas ing Punjab. Kuil punika kadadosaken markas para pangikut Sikh ingkang pengin Punjab dados nagara pangikut Sikh.



Sing mengku  sadurungé:
Gulzarilal Nanda
Perdhana Mentri India
19 Januari 196624 Maret 1977
Diganti déning:
Morarji Desai
Sing mengku  sadurungé:
Choudhary Charan Singh
Perdhana Mentri India
15 Januari 198031 Oktober 1984
Diganti déning:
Rajiv Gandhi


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Indira_Gandhi&oldid=813322"