Jaka Tarub

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
jaka tarub ana ing sawijining filem tv

Jaka Tarub ya iku tokoh kang dadi leluhuré raja-raja ana ing Mataram, anaké Jaka Tarub jenengé Retno Nawangsih.[1] Nalika tuwa Jaka Tarub Oléh jejuluk Ki Ageng Tarub.[1] Ana ing sakwijining dina, Jaka Tarub ing laladan Gunung Keramat.[2] Ing gunung iku ana tlaga panggonan adusé pitu widadari.[2] Jaka Tarub jupuk sléndang salah sijiné widadari.[2] Sawisé 7 widadari adus, enem saka pitu widadari iku mbalik ing kahyangan, nanging sing sijiné bingung nggoleki seléndangé sing ilang.[2] Widadari mau jenengé Dewi Nawang Wulan.[2] Jaka Tarub teka lan nulung Dewi Nawang Wulan.[2] Dewi Nawang Wulan diajak bali ing omahé jaka Tarub.[2] Pungkasané Jaka Tarub lan Dewi Nawang Wulan nikah lan duwé anak sing jenengé Dewi Nawangsih.[2] Nalika omah-omah karo jaka Tarub, Dewi Nawang Wulan nggunakaké kasekténé.[3] Ana ing sawijining dina Jaka Tarub nglanggar larangan Nawang wulan supaya aja mbuka tutup sing dienggo adang sega.[3] Akibaté kesaktian Dewi Nawang Wulan ilang.[3] Sangsaya suwé berasé rikat enték.[3] Nalika berasé kari sithik, Nawang Wulan nemu sléndangé.[3] Nawangwulan ngamuk-ngamuk ngerti yèn bojoné iku sing jupuk sléndangé.[3] Nawang Wulan mbalik ing kahyangan.[3]

Palakramané Nawangsih[besut | besut sumber]

Jaka Tarub dadi wong wigati ing désa jejuluk Ki Ageng Tarub, lan kekancan raket karo Brawijaya raja Majapahit.[4] Sawijining dina Brawijaya ngirimké keris pusaka Kyai Mahesa Nular supaya dirawat déning Ki Ageng Tarub.[5] Utusan Brawijaya kang ngawa keris mau jenengé Ki Buyut Masahar lan Bondan Kejawan, anak angkaté.[5] Sawisé Jaka Tarub mati, Lembu Peteng utawa Bondan Kejawan ngantikaké dadi Ki Ageng Tarub sing anyar.[5] Nawangwulan nglairké anak, sawisé gedhé jenengé Ki Getas Pandawa.[5] Ki Ageng Getas Pandawa banjur duwé putra kang duwé gelar Ki Ageng Sela, kang sebeneré buyuté Panembahan Senapati, pendiri Kesultanan Mataram.[5]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

  • Babad Tanah Jawi. 2007. (terj.). Yogyakarta: Narasi
  • Moedjianto. 1987. Konsep Kekuasaan Jawa: Penerapannya olèh Raja-raja Mataram. Yogyakarta: Kanisius
  • Slamet Muljana. 2005. Runtuhnya Karajan Jindu-Jawa dan Timbulnya Nagara-Nagara Islam di Nusantara (terbitan ulang 1968). Yogyakarta: LKIS

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Jaka Tarub dan Tanabata (Dipuntingali tanggal 19 April 2011)
  2. ^ a b c d e f g h Jaka Tarub & 7 Bidadari (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  3. ^ a b c d e f g Jaka Tarub (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  4. ^ CERITA JAKA TARUB DAN NAWANG WULAN (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  5. ^ a b c d e Pernikahan Jaka Tarub (Dipuntingali tanggal 17 Mèi 2011)