Irving Berlin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Irving Berlin
BerlinPortrait1.jpg
Pratélan latar wuri
Jeneng lair Israèl Isidore Baline (Beilin)
Lair (1888-05-11)Mèi 11, 1888
Tyumen, Russian Empire
Surud Sèptèmber 22, 1989(1989-09-22) (umur 101)
New York City, New York, United States
Génre Broadway musicals, revues, show tunes
Pakaryan Songwriter, composer, lyricist
Mangsa akarya 1907–1971

Alexander's Ragtime Band, Edison Amberol cylinder, 1911

Irving Berlin (lair ing Rusia, 11 Mèi 1888 – pati di New York City, Amerika Serikat, 22 Sèptèmber 1989 ing yuswa 101 taun) inggih punika satunggaling komponis lan panulis lagu Amerika Serikat, salah satunggaling pengarang lagu ingkang paling bakat lan misuwur wonten ing sajarah. Berlin inggih punika salah satunggal saking sakedhik panulis lagu Tin Pan Alley/Broadway ingkang nyerat, tembung-tembung punapa dènè musik saking lagu-lagunipun. Èwadènè piyambakipun boten natè sinau kanggè maos musik langkung saking tingkat ingkang paling dhasar, piyambakipun sampun ngarang langkung saking 3.000 lagu, antawisipuninggih punika ("God Bless America", "White Christmas", "Alexander's Ragtime Band", "There's No Business Like Show Business") nilaraken tandha ingkang boten saged kabusak wonten ing musik lan budaya Amerika. Kejawi lagu-lagunipun punika, piyambakipun ugi ngarang 17 karya musik kanggè film lan 21 karya musik Broadway.

Biografi[besut | besut sumber]

Masa Alit[besut | besut sumber]

Berlin miyos kanthi namaIsraèl Isidore Baline[1] wonten ing sadengahing kulawarga Yahudi wonten ing Tyumen, Rusia kamungkinan Mogilev, sakmenika bagèyan saking Belarus).[2] Kulawarganipun migrasi dhateng Amerika Serikat rikala taun 1891. Tiyang sepuhipun ingkang nama Leah (Lena) Yarchin lan Moses Baline; bapakipun minangka "rabi" lan pikantuk pedamelan kanthi maringaken sertifikat kosher meat.[3]

Sasampun bapakipun tilar donya ing taun 1896, Irving kedah kerja kanggè saged tetetp gesang. Piyambakpiun nindakaken kathah pedamelan ing margi, kalebet nyadè surat kabar lan busking. Realitas ékonomi ingkang keras saèngga piyambakipun kedah kerja utawi luwè, ngakibataken dampak ingkang rumesep tumrap caraning Berlin mèrang kabetahan artanipun. Dènè ugi kerja minangka pelayan ingkang nyanyi ing Kafe Pelham ing Pecinan, Berlin dipunsuwuni pirsa dèning ingkang kagungan saperlu ngarang satunggaling lagu asli kanggè kafenipun amargi kedai sainganipun kagungan lagu piyambak ingkang dipunterbitaken. Kasilipun inggih punika "Marie from Sunny Italy", ingkang lajeng dipunterbitaken. Èwadènè lagu punika namung pikantuk bayaran 37 sen arta punika maringi sawijining karier enggal lan nama ingkang enggal ugi: Israèl Baline lepat anggènipun nyetak dados "I. Berlin" wonten ing kertas musikipun.

Kathah saking lagunipun ingkang kapisanan, antawisipun "Sadie Salome (Go Home)", "That Mesmerizing Mendelssohn Tune", lan "Oh How That German Could Love", cukup sukses wonten ing bentuk lembaran musik, minangka rekaman, ing panggung vaudeville, utawi minangka interpolasi ing salebeting pertunjukan panggung, ananging lagu ingkang "Alexander's Ragtime Band", ingkang dipunkarang taun 1911, ingkang damel karieripun minggah minangka salah satunggaling bintang paling cemerlang saking Tin Pan Alley. Richard Corliss, wonten ing Time nyerat profil Berlin taun 2001.[4]

Sapèrangan saking lagu karya Berlin[besut | besut sumber]

  • "Always"
  • "Anything You Can Do (I Can Do Better)"
  • "Any Bonds Today?"
  • "Back to Back"
  • "Blue Skies"
  • "Change Partners"
  • "Cheek to Cheek"
  • "Doin' What Comes Natur'lly"
  • "Easter Parade"
  • "God Bless America"
  • "Heat Wave"
  • "Hostess with the Mostest"
  • "How Deep is the Ocean?"
  • "I Love a Piano"
  • "I've Got My Love To Keep Me Warm"
  • "Isn't This a Lovely Day?"
  • "I Want To Go Back To Michigan, Down On The Farm"
  • "Let Yourself Go"
  • "Let's Face The Music and Dance"
  • "Let's Have Another Cup of Coffee"
  • "No Strings (I'm Fancy Free)"
  • "Oh, How I Hate to Get up in the Morning"
  • "A Pretty Girl is Like a Melody"
  • "Puttin' on the Ritz"
  • "Say It Isn't So"
  • "Stay Down Here Where You Belong"
  • "Steppin' Out With My Baby"
  • "This Year's Kisses"
  • "Top Hat, White Tie and Tails"
  • "What'll I Do?"
  • "When I Leave The World Behind"
  • "White Christmas"

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Hischak, Thomas S. (1991). Word Crazy, Broadway Lyricists from Cohan to Sondheim. ISBN 0-275-93849-2. 
  • Leopold, David (2005). Irving Berlin's Show Business : Broadway - Hollywood - America. ISBN 0-8109-5891-0. 
  • Barrett, Mary Ellin (1994). Irving Berlin: A Daughter's Memoir. ISBN 0-671-72533-5. 
  • Bergreen, Laurence (1991). As Thousands Cheer: The Life of Irving Berlin. ISBN 0-670-81874-7. 
  • Hamm, Charles (1997). Irving Berlin: Songs from the Melting Pot. ISBN 0-19-507188-3. 

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Famous Ellis Island passenger arrivals
  2. ^ Bloom, Nate (19 Des. 2006). "The Jews Who Wrote Christmas Songs". InterfaithFamily. Dijupuk 23 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)
  3. ^ Arsip New York Daily News
  4. ^ http://www.irvingberlin.com/ Irving Berlin Music Company

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Great American Songbook

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Irving_Berlin&oldid=1087937"