Idris Sardi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambar Idris Sardi

Idris Sardi (lair ing Batavia, Indhiya Nèderlan (saiki Jakarta), 7 Juni 1938; umur 74 taun) ya iku pamaen piyul Indonésia.[1] Dhèwèké anak saka juru main piyul orkes RRI Studio Jakarta, Bp. Sardi.[1]

Lakune Urip[besut | besut sumber]

rikala umuré 6 taun, pisanan ngerti piyul.[2] Umur 10 taun pisanan metu ing Yogyakarta taun 1949 lan akèh wong kang seneng.[2] Akèh kang ngarani mawa bocah ajaib kanggo piyul ing Indonésia, amarga ing umuré kang isih enom banget wis pinter dolanan piyul.[2]

Tahun 1952 Sekolah Musik Indonésia (SMIND) dibukak, mawa syarat nrima lulusab SMP utawa saderajat.[2] Tahun 1952, Adris Sardi nembé umur 14 taun, saéngga dhèwèké durung lulus SMP, nanging amarga pinter anggoné maen piyul dhèwèké ditampa mawa siswa SMIND mau.[2] Bareng karo kancané uga pamaen piyul, Suyono nanging dudu bocah ajaib, kang luwih tuwa 2 taun ya iku murid SMIND kang duwé bakat.[2]

Ing Orkes murid SMIND pimpinan Nicolai Varvolomojeff, taun 1952 Idris kang isih nganggo clana cendhak sabendinane lungguh mawa concert master ing umur 14 taun, lungguh jejeran karo Suyono.[2] Rata-rata muid SMIND umuré punjul 16 taun.[2]

Guru piyul Idris rikala iku ing Yogyakarta (1952-1954) ya iku George Setet, déné rikala ing Jakarta (sawisé 1954) ya iku Henri Tordasi.[2] Kaloro guru iku asalé saka Hongaria wis ngajari akèh pamaen piyul ing Indonésia.[2]

Karier Musik[besut | besut sumber]

Rikala M. Sardi séda, 1953, Idris umuré 16 taun kudu nggenteni panggonane bapakne ma violis kapisan ing Orkes RRI Studio Jakarta pimpinan Saiful Bahri.[3]

Tahun 60-an, IDris pindhah saka musik piyul serius, idolisme heifetz menyang komersialisasi Helmut Zackarias.[3]

Upama biyèn Idris Sardi sinau musik klasik terus ing tingkat master karo Jascha Heifetz utawa Yahudi Menuhin, mula dhèwèké bakal dadi pamaen piyul internasional satingkat karo Heifetz dan Mehunin.[3] Nanging, sanajan dhèwèké durung tahu ajaran piyul ing jaban rangkah, dhèwèké tetep satingkat karo Zacharias.[3]

Wong Indonésia kang tahu sinau bareng Haifetz ya iku Ayke (Liem) Nursalim, saiki ora bisa maen piyul manèh amarga drijine kram, lan tahu dadi pamaen piyul Indonésia kang misuwur biyèn rikala umuré 4 taun ing Yogyakarta wis maen ing orkes.[3]

Panghargyan[besut | besut sumber]

Idris Sardi tahu éntuk panghargyan mawa komponis lan ilustrator musik kanggo filem.[4] Entuk Piala Citra kanggo Penata Musik Terbaik ya iku ing filem-filem:

Kulawarga[besut | besut sumber]

Dhèwèké uga bapak saka pamaen filem Santi Sardi lan Lukman Sardi saka kawinane karo Zerlita.[5] Sawisé pegat karo Marini, Kawinane kang kaping telu ya iku karo Ratih Putri.[5]

Sardi duwé murid siji kang wis sukses dadi violis wédok kang misuwue ing Indonésia, ya iku Maylaggayza Wiguna.[5] Dhèwèké uga tahu misuwur amarga duwé nomer kendaraan "B 10 LA'kang bisa diwaca "piyul".[5] Sawisé iku diwartakake dadi akèh sing ngerti, dhèwèké ngrasa ora kepénak amarga kerep dimatake wong liya ning endi waé dhèwèké lunga.[5] Mula iku Sardi nggenti nomer kendaraane dadi nomer biyasa.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Kompasiana (dipunundhuh tanggal 28 Fèbruari 2013)
  2. a b c d e f g h i j BBC (dipunundhuh tanggal 28 Fèbruari 2013)
  3. a b c d e Tokoh Indonésia (dipunundhuh tanggal 28 Fèbruari 2013)
  4. a b c d e Kapanlagi (dipunundhuh tanggal 28 Fèbruari 2013)
  5. a b c d e f Antara News (dipunundhuh tanggal 28 Fèbruari 2013)