Hedy Lamarr

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hedy Lamarr
Lair Hedwig Eva Maria Kiesler
(1914-11-09)9 Novèmber 1914
Vienna, Ostenrik-Honggari
Pati 19 Januari 2000(2000-01-19) (umur 85)
Casselberry, Florida, A.S.
Pakaryan Aktris, penemu
Taun aktif 1930–1958
Bojo Fritz Mandl
(m.1933–1937; bercerai)
Gene Markey
(m.1939–1941; bercerai)
John Loder
(m.1943–1947; bercerai)
Teddy Stauffer
(m.1951–1952; bercerai)
W. Howard Lee
(m.1953–1960; bercerai)
Lewis J. Boies
(m.1963–1965; bercerai)

Hedy Lamarr (/[unsupported input]ˈhɛdi/; 9 November 1914 – 19 Januari 2000) inggih punika tiyang aktris lan matematikawan Austria-Amérika ingkang misuhur amargi kecantikanipun lan dados bintang kontrak agéng ing "Zaman Keemasan" MGM.

[1] Max Reinhardt, rekan mérdamél ing Berlin, nyébatakén Lamarr "wanita tercantik ing Éropah" amargi "tampilanipun ingkang sangét eksotis lan gelap," sebuah sentimen ingkang lajéng dipunsébat-sébat déning para penonton lan pengkritiknya.[2][3][4] Piyambakipun wiwit misuhur ing mbintangi Ecstasy karya Gustav Machatý, sebuah filem ingkang nampilakén cuplikan tokoh ingkang dipunperankén ing wekdal ngélampahi orgasme ing salah satunggaling adégan lan telanjang bulat ing adegan sanès. Kalihipun adégan kasbéut mbotén lazim ing masa pemikiran konservatif ingkang merupakan masa puncak karieripun. bakat ing babagan matematika, Lamarr sami kaliyan komponis George Antheil manggihakén sebuah teknik komunikasi spektrum sebar lan perpindahan frekuensi kawiwitan ingkang dipunbétahakèn kanggé ngélampahi komunikasi nirkabel ngantos jaman pra-komputer ngantos sapunika.[5][6]

Penemuan spektrum sebar nggantos frekuensi[besut | besut sumber]

Hedy Lamarr en 1934

Komponis avant garde George Antheil, putra imigran Jerman punika tetangga Lamarr, sampun bereksperimen kaliyan pengendalian instumen musik kanthi otomatis, kalebet musikipun kanggé Ballet Mécanique, ingkang wiwitan dipunserat kanggé filem abstrak karya Fernand Léger taun 1924. Musik otomatis karyanipun aruoa pinten-pinten pianola ingkang dipunmainaken kanthi sami-sami.

Lamarr nepangaken idenipun ing Antheil lan sami-sami ngirimaken ide sistem komunikasi rahasia kasebut ing wulan Juni 1941. Tanggal 11 Agustus 1942, US Patent 2,292,387 dipunparingake dateng Antheil lan "Hedy Kiesler Markey," asma nikah Lamarr ing wekdal punika. Versi wiwit nggantos frekuensi punika ya iku pemanfaatan rol piano kanggé nggatos-nggantos ing 88 frekuensi lan gadhah ancas torpedo ingkang dipunpandu radio sulit terdeteksi musuh. Punika mpresentasiaken teknik punika ing ngajeng Angkatan Laut A.S., ide punika dipuntolak lan boten diadopsi.[7]

Ide punika énggal dipunterapaken ing Amérika Sarékat ing taun 1962 olèh kapal-kapal militèr A.S. saat mblokir Kuba sasampunipun patenipun kedaluwarsa. Amargi manawi pengembanganipun kahambat , paten punika énggal dipunmangertosi publik ing taun 1997 manawi Electronic Frontier Foundation maringi penghargaan dateng Lamarr atas kontribusinipun.[6] Dipunlaporaken manawi ing taun 1998, pengembang tèknologi nirkabel asal Ottawa, Wi-LAN, Inc. "tumbas 49 persèn klaim paten punika saking Lamarr kaliyan aji saham ingkang boten dipunsebataken" (Eliza Schmidkunz, Inside GNSS),[8] ananging paten ingkang kedaluwarsa sajatosipun dipunanggep boten gadhah aji. Antheil séda ing taun 1959.

Filmografi[besut | besut sumber]

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Barton, Ruth. Hedy Lamarr: The Most Beautiful Woman in Film. Lexington: University of Kentucky Press, 2010. ISBN 978-0-8131-2604-3.
  • Rhodes, Richard. Hedy's Folly: The Life and Breakthrough Inventions of Hedy Lamarr, the Most Beautiful Woman in the World. Doubleday, 2011. ISBN 0-385-53438-8.

Ndelengen Uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.edition-filmmuseum.com/product_info.php/language/en/info/p74_Hedy-Lamarr--Secrets-of-a-Hollywood-Star.html
  2. ^ "European Exotic". New York Times. December 10, 2010.  Paramèter |http://www.nytimes.com/2010/12/12/books/review/Haskell-t.html?pagewanted= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung);
  3. ^ http://www.tcm.com/tcmdb/person/107525%7C68054/Hedy-Lamarr/
  4. ^ http://classicmoviechat.com/?tag=max-reinhardt
  5. ^ "Hedy Lamarr: Inventor of more than the 1st theatrical-filem orgasm". LA Times. November 28, 2010. Dijupuk 2012-07-26. 
  6. ^ a b "Movie Legend Hedy Lamarr to be Given Special Award at EFF's Sixth Annual Pioneer Awards" (Press release). Electronic Frontier Foundation. 11 March 1997. Diarsip saka sing asli ing May 18, 2008. Dijupuk 4 July 2007. 
  7. ^ Tony Long, This Day in Tech: Aug. 11, 1942: Actress + Piano Player = New Torpedo, Wired, August 11, 2011; accessed 2011.10.17.
  8. ^ Player Pianos, Sex Appeal, and Patent #2,292,387, Inside GNSS September 2006 http://www.insidegnss.com/node/303
  9. ^ Instant Karma ing Internet Movie Database

Réferènsi[besut | besut sumber]

  • Hedy Lamarr, Ecstasy and Me
  • "Hedy Lamarr", Half-Life2.net(December 13, 2004)[1] Retrieved on 2008-12-21
  • Robert A. Scholtz, "The Origins of Spread-Spectrum Communications," IEEE Transactions on Communications, Vol. 30, No. 5, May 1982, p. 822.
  • Robert Price, "Further Notes and Anecdotes on Spread-Spectrum Origins," IEEE Transactions on Communications, Vol. 31, No. 1, January 1983, p. 85.
  • Ivanis, Dan (November 2003). "The stars come out – Recruiting ad featuring Hedy Lamarr creates 'buzz't". Boeing Frontiers Online. The Boeing Company. Dijupuk 2009-04-20. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata