Hans Bague Jassin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Hans Bague Jassin, utawi langkung kawentar kanthi asama H.B. Jassin, ( Gorontalo, Sulawesi Lèr, 31 Juli 1017 - 11 Maret 2000, punika satunggiling pemgarang, penyunting lan kritikus sastra Indonésia ingkang pinunjul. Kritik sastra ingkang dipunkembangaken déning H.B. Jassin limrahipun asipat edukatif lan apresiatif, sarta langkung mentingaken kepekaan lan perasaan tinimbang téyori ilmiah sastra. Amargi agengipun prabawa H.B. Jassin tumrap lingkungan sastra Indonésia, saéngga naté dipunjuluki Paus Sastra Indonésia.

Wiyata[besut | besut sumber]

  • HIS Balikpapan (1932)
  • Mulo
  • HBS, Medan (1939)
  • FS UI (1957)
  • Universitas Yale,AS (1958-1959)
  • Dhoktor Kehormatan Sastra saking UI (1975)

Karya [1][besut | besut sumber]

Karya Asli[besut | besut sumber]

  • Angkatan 45 (Jajasan Dharma, 1951)
  • Tifa Penyair dan Laladannya (Jajasab Dharma, 1952)
  • Kesusastraan Indonésia Modern dalam Kritik dan Esei (Gunung Agung, 1954-1957)
  • Kesusastraan Dunia dakam Pertalan Indonésia (Jajasan Kerjasama Kebudajaan, 1956)
  • Heboh Sastra 1968 (Gunung Agung 1970)
  • Gema Tanah Air ( 1948)
  • Kesusastraan Indonésia Dimasa Jepang (1948)
  • Chairil Anwar Pelopor Angkatan 45 (1956)
  • Kisah 13 Cerita Pendek (1955)
  • Analisa, Sorotan atas Cerita Pendek)
  • Amir Hamzah Raja Penyair Pujangga Baru (1962)
  • Pujangga Baru Prosa dan Puisi (1963)
  • Angkatan 66 Prosa dan Puisi (1968)
  • Surat-Surat 1943-1983 (Gramedia 1984)

Karya Pertalan[besut | besut sumber]

  • Max Havelaar (Karya Multatuli, Djambatan 1972)
  • Al Qur'an bacaan Mulia (Djambatan, 1978) lan Bacaan Mulia (edisi revisi, Yayasan 23 Januari 1942, 1982)
  • Terbang Malam (Karya A de St Exupery)
  • Api Islam (Karya Syed Amir Ali, 1966)

Prestasi [2][besut | besut sumber]

  • Tokoh Pembukuan Nasional, (2 Mèi 1996)
  • Pangaji-aji saking Pengurus Pusat IKAPI tumrap jasa-jasanipun wonten ing Perbukuan Indonésia, (17 Oktober 2000)

Sumber[besut | besut sumber]

  1. Tokoh Indonésia
  2. Seniman Sastra HB Jassin

Ugi Pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]