Halabja

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Halabja
Kutha
Halabja nalika mangsa panas
Halabja nalika mangsa panas
Peparab: Shehîdî Kurdistan ("Martyr of Kurdistan")
Nagara Iraq

Halabja (basa Arab: حلبجة ḥalabǧah, basa Kurdi: Helebce) iku sawijining kutha ing Irak, papané watara 240 km saka Bagdad, kutha krajan Irak. Halabja papané watara 14 km saka wewatesan Iran lan wujud lokasi wigati kanggo Gerakan Pambébasan Kurdistan. Nalika taun 1988 nalika Perang Iran-Irak dumadi, pasé tanggal 16 Maret, wadyabala Saddam Hussein mréntahaké serangan gas mawa wisa ing kutha iki. Diprakirakaké watara pérangan atus nganti 7.000 wong mati.

Pendhudhuk kutha iki akèh-akèhé asalé saka suku Kurdi. Pendhudhuké nalika taun 2006 diprakirakaké gunggungé 59.907 jiwa.[1]

Réferènsi[besut | besut sumber]