Gerunggang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kembang gerunggang

Gerunggang sing duwé jeneng ngèlmiyah Cratoxylum formosum utawa Cratoxylum prunifolium ya iku wit taunan saka kulawarga Hyperiaceae. Wit iki dhuwuré 45 mèter lan dhiamèter galihé 65 séntimèter.[1] Galihé silindhris lan wernané soklat enom. Godhongé werna ijo tuwa lansét. Kembangé kasusun ing tandhan werna jambon lan arum gandané. Ing manèka tlatah, wit iki uga duwé jeneng liya kaya ta: rembang putun utawa geronggang derum (Kalimantan), tembutun utawa kembutul (Sumatra), mempat (Melayu) [2]

Ékologi[besut | besut sumber]

Gerunggang iki kembangé diprodhuksi saben sasi Juli. Banjur gogrok ing sasi Oktobér. Pasebaran direwangi dening angin. samodra Pasebaran kembang iki ing Myanmar, Vietnam, China kidul lan Indonésia.

Godhong gerunggang

Piguna[besut | besut sumber]

Godhong lan woh gerunggang bisa dipangan.[3] Wit iki bisa kanggo piranti gawé areng. Kembang iki bisaané ditandur ing pinggir dalan amarga kembangé kang éndah.

Wit gerunggang

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Cratoxylum|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Gerunggang
Cratoxylum formosum3.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Cratoxylum
Spésies: Template:Taxonomy/CratoxylumC. formosum
Jeneng binomial
Cratoxylum formosum
Benth. & Hook. f. ex Dyer

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Partomihardjo, Tukirin dkk. (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Pers bersama Yayasan Pustaka Obor Indonesia. ISBN 978-979-799-804-2.
  2. "Cratoxylum formosum". www.asianplant.net. Retrieved 2020-03-27.
  3. "Cratoxylum formosum (Jack) Dyer". www.nparks.gov.sg. Retrieved 2020-03-27.
  4. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng iucn