George O. Abell

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

George Ogden Abell ingkang miyos wonten ing tanggal 1 Maret 1927 lan séda ing tanggal 7 Oktober 1983, inggih punika salah satunggaling astronom wonten ing Universitas California, Los Angeles. Piyambakipun makarya minangka astronom panaliti, guru, administrator, ilmuwan science lan pendhidhikan, lan skeptik. Abell pikantuk gelar B.S. ing taun 1951, lajeng pikantuk gelar M.S. ing taun 1952 lan pikantuk gelar Ph.D. ing taun 1957 saking California Institute of Technology. Piyambakipun miwiti karir dados astronom kanthi langkung rumiyib dados tour guide wonten ing Griffith Observatory ing Los Angeles.[1]

Padamelanipun[besut | besut sumber]

Abell 2261 inggih punika salah satunggaling galaksi saking katalogipun ingkang ngewrat kluster lan galaksi, ingakng dipunkempalaken ing salebeting survey langit Palomar.

Asiling karyanipun ingkang paling saé lan kathah dipunkenal inggih punika saking katalogipun kelompok galaksi "Galaxy Cluster" ingkang dipunkempalaken ing salaminipun survey Palomar Sky Survey.[2][3] Piyambakipun ugi nganalisis bab wujud formasinipun lan evolusinipun objèk mau. Piyambakipun nedahaken bilih wonten ing orde kaping kalih pengelompokkan ingkang wonten ing boten mbuktèkaken wontenipun model ingkang hirarkis saking Carl Charlier. Piyambakipun ugi manggihaken kados pundi tingkat padhangipun satunggaling kluster saged dipun-ginakaken minangka ukuran skala tebihipun satunggaling objek. Piyambakipun ugi nyusun satunggaling dhpatar saking 86 planit nebula ingakng sanget misuwur ing taun 1966 ingkang ugi ngewrat Abell 39.

Katalog Abel inggih punika satunggaling pratélan katalog ingkang paling meh jangkep ingkang ndhaptar kirang langkung 4000 kluster ingkang ngewrat paling boten wonten tigang dasa anggotanipun ingkang saged ngantos redshift saking z = 0,2. Katalog asli saking kluter- kluster ingkang wonten ing belahan langit sisih lor inggih dipunwedalaken ing taun 1958. Lajeng damel katalog malih ingkang langkung dawa, kalebet ingkang ngewrat kluster - kluster ingakng wonten ing belahan langit sisih kidul, ingkang dipunterbitaken kanthi anumerta ing taun 1989 kanthi kerja sama Harold G. Corwin lan Ronald P. Olowin. Abell ugi manggihaken malih periode saking komet 52P/Harrington-Abell.[4] Together with Peter Goldreich, he correctly determined that planetary nebulae evolve from red giants.[1] Abell ugi gadhah semangat ingkang ageng kanggé mbongar klaim para ilmuwan kados ta ingkang dipunandharaken déning Immanuel Velikovsky. Piyambakipun ugi minangka ingkang madegaken komite 'Committee on Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP) lan paring kontribusi artikel kanggé jurnalipun The Inquirer Skeptis.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Epps, H.; Popper, D. (1983). "George O. Abell, Astronomy: Los Angeles". The Regents of The University of California.  |first3= kurang |last3= ing Authors list (pitulung)
  2. "Dr. George O. Abell, 57, Dies; Observer of Galaxy Clusters". New York Times. UPI. October 8, 1983. 
  3. "G. Abell, astronomer who discovered a galaxy". Chicago Tribune. October 9, 1983. Dijupuk 2009-09-17. 
  4. "52P/Harrington-Abell". Gary W. Kronk's Cometography. Dijupuk November 12, 2010. 
  5. Rensberger, Boyce (May 1, 1976). "Paranormal Phenomena Facing Scientific Study". New York Times. Dijupuk 2009-09-17.