Nébula

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Nebula)
Nebula emisi Triangulum NGC 604 ana ing sajeroning lengen spiral Galaksi M33, 2.7 yuta taun cahya saka Bumi. Nebula iki ya iku laladan papan kawanguné lintang-lintang.

Nebula (Latin: "kabut"; pl. nebulae utawa nebulæ, kanthi ligatur) ya iku mega antarlintang kang kapérang saka lebu, gas, lan plasma. Awalé nébula ya iku jeneng umum kang diwènèhaké kanggo kabèh obyèk astronomi kang mbentang, kalebu galaksi ing sanjabané Bimasekti (sapérangan conto saka panggunaan biyèn isih ana; minangka conto, Galaksi Andromeda sok-sok ngrujuk ing Nebula Andromeda).

Astrofisika saka nébula[besut | besut sumber]

Laladan H II iku papan lairé lintang-lintang. Kawangun nalika mega molekul kang wiyar banget runtuh sangisoré gaya gravitasiné dhéwé, asring uga dijalari déning prabawa jeblugan supernova kang ana ing saceraké. Mega runtuh lan kafragmentasi, mbentuk nganti atusan lintang anyar. Lintang kang lagi waé kadhapur ngionisasi gas kang ana ing sekitaré nyiptakaké nébula emisi.

Nebula kang liyané kawangun déning patining lintang. Sawijining lintang kang lagi ngalami transisi nuju tahap katai putih ngembusaké pérangan paling njabané kanggo mbentuk planetary nébula. Nova lan supernova bisa uga nyiptakaké nébula kang ditepungi minangka nova remnant lan supernova remnant.

Gladri[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]