Nébula

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Nebula)
Nebula emisi Triangulum NGC 604 ana ing sajeroning lengen spiral Galaksi M33, 2.7 yuta taun cahya saka Bumi. Nebula iki ya iku laladan papan kawanguné lintang-lintang.

Nebula (Latin: "kabut"; pl. nebulae utawa nebulæ, kanthi ligatur) ya iku mega antarlintang sing kapérang saka lebu, gas, lan plasma. Awalé nébula ya iku jeneng umum sing diwènèhaké kanggo kabèh obyèk astronomi sing mbentang, kalebu galaksi ing sanjabané Bimasekti (sapérangan conto saka panggunaan biyèn isih ana; minangka conto, Galaksi Andromeda sok-sok ngrujuk ing Nebula Andromeda).

Astrofisika saka nébula[besut | besut sumber]

Laladan H II iku papan lairé lintang-lintang. Kawangun nalika mega molekul sing wiyar banget runtuh sangisoré gaya gravitasiné dhéwé, asring uga dijalari déning prabawa jeblugan supernova sing ana ing saceraké. Mega runtuh lan kafragmentasi, mbentuk nganti atusan lintang anyar. Lintang sing lagi waé kabentuk ngionisasi gas sing ana ing sekitaré nyiptakaké nébula emisi.

Nebula sing liyané kawangun déning patining lintang. Sawijining lintang sing lagi ngalami transisi nuju tahap katai putih ngembusaké pérangan paling njabané kanggo mbentuk planetary nébula. Nova lan supernova bisa uga nyiptakaké nébula sing ditepungi minangka nova remnant lan supernova remnant.

Galeri[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]