Nébula

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Nebula emisi Triangulum NGC 604 ana ing sajeroning lengen spiral Galaksi M33, 2.7 yuta taun cahya saka Bumi. Nebula iki ya iku laladan papan kawanguné lintang-lintang.

Nèbula (Latin: "pedhut", "limun"; pl. nebulae utawa nebulæ, kanthi ligatur) ya iku mega antarlintang kang kapérang saka lebu, gas, lan plasma. Awalé nébula ya iku jeneng umum kang diwènèhaké kanggo kabèh obyèk astronomi kang sumebar, kalebu galeksi (galêksi) ing sanjabané Bimasekti (sapérangan conto saka panganggo biyèn isih ana; minangka conto, Galeksi Andromédha sok-sok ngrujuk ing Nèbula Andromédha).

Astrofisika saka nébula[besut | besut sumber]

Laladan H II iku papan lairé lintang-lintang. Kawangun nalika mega molekul kang wiyar banget runtuh sangisoré gaya gravitasiné dhéwé, asring uga dijalari déning prabawa jeblugan supernova kang ana ing saceraké. Mega runtuh lan kafragmentasi, mbentuk nganti atusan lintang anyar. Lintang kang lagi waé kadhapur ngionisasi gas kang ana ing sekitaré nyiptakaké nébula emisi.

Nebula kang liyané kawangun déning patining lintang. Sawijining lintang kang lagi ngalami transisi nuju tahap katai putih ngembusaké pérangan paling njabané kanggo mbentuk planetary nébula. Nova lan supernova bisa uga nyiptakaké nébula kang ditepungi minangka nova remnant lan supernova remnant.

Gladri[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]