Geisha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hisano.jpg

Geisha (basa Jepang:芸者 "seniman") ya iku seniman-penghibur (entertainer) tradhisional Jepang. Tembung geiko dianggo ing Kyoto kanggo nyebut pawongan iku. Geisha umum banget nalika abad kaping-18 lan abad kaping-19, lan isih ana nganti tekan sepréné, senajan gunggungé ora akèh. "Geisha" dilafalaké jroning basa Inggris:/ˈgeɪ ʃa/ ("gei-" - "may"). Ing Kansai, istilah "geiko" (芸妓) lan geisha awal "maiko" (舞妓) dipigunakaké wiwit Restorasi Meiji. Istilah "maiko" mung dipigunakaké ing dhistrik Kyoto. Pangucapan ˈgi ʃa ("gei-" - "key") utawa "kenya geisha" umum dipigunakaké nalika mangsa pendhudhukan Amérika Sarikat ing Jepang, ngandhut konotasi prostitusi. Ing Républik Rakyat Cina, tembung sing dipigunakaké ya iku "yi ji," sing pangucapané mèmper karo "ji" jroning basa Mandarin sing ateges prostitusi.

Geisha sinau akèh wangun seni jroning kauripané, ora mung kanggo ngibur pelanggan nanging uga kango kauripané. Omah-omah geisha ("Okiya") nggawa kenya-kenya sing akèh-akèhé asalé saka kulawarga miskin lan banjur nglatih kenya-kenya mau. Samangsa bocah, geisha asring nyambut gawé minangka réwang, banjur minangka geisha awal (maiko) sakwéné mangsa pelatihan.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Geisha&oldid=1053309"