Gedhung Arsip Nasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gedung Landsarchief ("arsip nagari") ana ing taun 1930-an
Salah siji ruang njero gedhong Landsarchief taun 1920-an
Halaman mburi gedhong Landsarchief taun 1920-an

Gedhung Arsip Nasional ya iku sawijining yasan kuna kang ana ing Jakarta kang mapan ana ing dalan Gajah Mada.[1][2] Gedhung iki jaman dhisike bekas kediaman gubernur jenderal VOC Reinier de Klerk lan dibangun nalika abad ka-18.[2] Wangunan iki dibangun nalika taun 1760 déning Reiner de Klerk (1710-1750), saliyané dadi arsitek saka gedhong iki Reiner de Klerk uga kacathet dadi gubernur jendral VOC nalika taun 1777.[2] Lemah pekarangane kang amba, ya iku amba 57 M lan dawane 164 M, nanging pekarangane luwih amba manèh nganti tekan kali Krukut.[2] Omah saka de Klerk ana ing jaman ndisik sok ganti kang duwé, lan nalika abad ka-19 omah iku dadi panti asuhan.[2] Nalika dadi panti asuhan, yasan iki ora kopen amarga kurange dana kanggo ngrumat.[2] Perkara iku nyebabake ana rencana kanggo mbongkar yasan iki.[2] Perkumpulan Batavia kanggo Seni lan Ilmu Pengetahuan banjur nglobi pamaréntah Hindia-Walanda kanggo nuku yasan kang dadi omahé De Klerk.[2] Pamaréntah sukses lan banjur ndadèkaké yasan iki dadi Departemen Pertambangan.[2] Nalika taun 1925 pamaréntah Hindia-Walanda nglakokaké pemugaran gedhé kanggo pisanan ing abad ka-20 lan sawisé rampung gedhong iki minangka panggon nyimpen arsip nganti tekan taun 1992 nalika arsip terakhir dipindahake menyang gedung-gedung anyar Arsip Nasional ana ing dalan Ampera.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]