Fonotaktik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Fonotaktik (saka Yunani Kuna phōnḗ "swara, uni" lan taktikós "kang gayutan karo nata-nata")[1] iku cawang fonologi kang nyinaoni wates-wates sajeroning sawiji basa, mligi ngenani gabungan-gabungan fonem apa waé kang kena ana ing sawiji basa. Fonotaktik nemtokaké apa-apa kang diéntukaké ing susunan wanda, janjang wyanjana, lan urutan swara sarana wates fonotaktis.

Wates fonotaktis iku béda-béda saben basa. Contoné, ing basa Jepang, janjang wyanjana kaya ta /st/ ora ana. Saèmper, uni /kn/ lan /ɡn/ ora kena miwiti tembung ing basa Inggris Anyar, nanging kena ing basa Jerman lan Walanda, dalah kena ing basa Inggris Kuna lan Tengahan. Sawaliké, ing sawenèh basa Slav uni /l/ lan /r/ malah minangka uni swara.

Wanda nduwéni susunan pérangan njero mangkéné:

  • Pamula (manasuka)
  • Rima (kudu, dumadi underan lan kodha):

Pamula lan kodha karoné kena suwung. Mula, ana wanda kang dumadi saswara. Liyané iku, underan uga bisa arupa wyanjana wanda. Disumurupi, fonotaktik iku mrabawani pangolèhing kosatembung basa kapindho.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

Cathetan sikil
Bibliografi
  • Laufer, B. (1997). "What’s in a word that makes it hard or easy? Some intralexical factors that affect the learning of words". Vocabulary: Description, Acquisition and Pedagogy. Cambridge: Cambridge University Press. kk. 140–155. ISBN 9780521585514.