Eskimo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Gambaran paguripan salah sijiné kulawarga Eskimo

Eskimo, utawa Esquimaux , iku istilah kanggo ngarani wong-wong sing manggon ana ing tlatah kutub bumi, ora kalebu Skandinavia lan sapérangan gedhéé Rusia , Nanging uga pérangan paling wétan Siberia. Ana loro golongan gedhé Eskimo, ya iku Inuit (ing sisih lor Alaska , Kanada , Greenland ) lan Yupik (ing sisih kulon Alaska lan wétan adoh Rusia). Wong Eskimo duwé gayutan karo ètnis Aleut lan Alutiiq saka Kapulouan Aleutian ing Alaska lan uga Sug'piak saka Kapuloan Kodiak nganti Prince William Sound ing kidul tengah Alaska. Suku wétan Eskimo, Inuit, wicara nganggo basa Inuktitut, saliyané komunitas Eskimo kulon Alaska, Yup'ik, wicara nganggo basa Yup'ik saka Kapuloan Kodiak hingga Prince William Sound ing kidul tengah Alaska.

Suku wétan Eskimo, Inuit, migunakaké basa Inuktitut, uga komunitas Eskimo kulom Alaska, Yup'ik, ing panguripan sadina-dina migunakaké basa Yup'ik. Ing kulawraga Eskimo sajeroning bebasa migunakaké dhialèk kang padha antarané suku siji lan sijiné lan dhialèk Inuktitut kang dumunung paling kulon barat dapat dianggep wujud dhialèk Yup'ik.

Pranala njaba[besut | besut sumber]