Prince William Sound

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prince William Sound inggih punika sound (pérangan perairan pedalaman ingkang luwih ageng saha wonten saking teluk saha fyord) ingkang wonten lepas Teluk Alaska, Amérikah Sarékat. Prince William Sound wonten ing sisih wétan Ujung Kenai. Pelabuhan paling agengipun inggih punika Valdez, wonten ujung kidul Sistem Jalur Pipa Trans-Alaska. Panggonan liyanipun wonten mrika, yang ingkang gadhah pira-pira pula alit, antarané Cordova saha Whittier kaliyan désa asli Alaska jenengipun Chenega saha Tatitlek. Saakehe daratan ingkang ngubengi Prince William Sound inggih punika péranganing Alas Nasional Chugach, alas nasional paling ageng nomer kalih wonten AS. Prince William Sound diubengi kalih Pegunungan Chugach ingkang terjal saha gadhah gletser.Pesisiripun kathah kalih pula saha fyord, ingkang pira-pira punika gadhah gletser pasang. Pula penghalang utama ingkang mbentuk Prince William Sound inggih punika Montague, Hinchinbrook, saha Hawkins. James Cook mlebu Prince William Sound wonten taun 1778 saha njenengi Sandwich Sound, miturut pelindungipun Earl of Sandwich. Penyunting peta Cook ngganti jenengipun dadi Prince William, kanggo hormati Pangeran William, ingkang mangle dadi Raja William IV. Sadurungé tsunami wonten taun 1964 numpesake pira-pira penduduk Chugach wonten désa Chenega, saha uga ngancuraken kutha Valdez. Wonten taun 1989, tanker lenga Exxon Valdez kandas wonten Karang Bligh sawisé ninggal Valdez÷, nyebabake kathah lenga ingkang mbleber. Punika mau nyebabake karusakan ageng wonten wewengkon mau, Sedanipun pira-pira 250.000 manuk segara, kalih 3.000 berang-berang segara, 300 segawon segara pelabuhan ,250 garudha botak saha luwih saking 22 paus panumpesan.