Empanada

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Empanada
Empanada - Stu Spivack.jpg
Two empanadas
JinisPastry
AjanganAppetizer
Panggonan asalSpain
Olah-olahan nasional gegayutanSpanish, Portuguese, Cape Verdean, Sicilian, Latin American, Filipino
Hawa ajanganHot or cold
Woworan pokokMeat, cheese, corn, or other ingredients
VariasiPastel, pasty
Buku masakan: Empanada  Médhia: Empanada

Empanada ya iku saawijining pastri panggang utawa gorèng sing dumadi saka kulit lan isèn, racaké ing Eropah Kidul, Amérika Latin, lan Filipina. Jeneng kasebut asalé saka empanar Spanyol, lan tegese "diwaca". Suguhan iki dibungkus utawa dilapisi roti. Panganan iki digawé kanthi nggulung adonan ing saosan, sing bisa uga ana isiné daging, keju, jagung, utawa bahan liyané, banjur dimasak ing oven kanthi dipanggang utawa digoreng.

Mula bukané[besut | besut sumber]

Empanada asline saka ing sisih lor-kulon Spanyol, Galicia . [1] [2] Buku masak sing diterbitaké ing Catalan ing taun 1520, Llibre del Coch dening Robert de Nola, nyebutaké empanada sing diisi panganan laut ing resep kanggo panganan Catalan, Italia, Prancis, lan Arab. [3] [4]

Panganan sing padha[besut | besut sumber]

Praèn isèn empanada

Empanada meh padha karo pastri gurih sing ditemokake ing pirang-pirang budaya liyane, kayata pirozhki, [5] calzone, samosa, [6] knish, kreatopitakia, lan pasty.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "Historia de la empanada criolla" (PDF). Dra. Susana Barberis. Dijupuk 8 July 2010. 
  2. Penelope Casas (1982), The Food, Wines, and Cheeses of Spain, Alfred A. Knopf, New York 1982 (p. 52)
  3. Adamson, Melitta Weiss (2004). Food in medieval times. Greenwood Publishing Group. ISBN 0-313-32147-7. 
  4. Lady Brighid ni Chiarain. "An English translation of Ruperto de Nola's Libre del Coch". Stefan's Florilegium. Dijupuk January 31, 2011. 
  5. Glenn Randall Mack & Asele Surina, Food Culture in Russia and Central Asia (Greenwood, 2005), p. 138.
  6. Patricia Yeo & Julia Moskin, Cooking from A to Z (St. Martin's Press, 2002), p. 53.