Calzone

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Calzone topped with tomato sauce, cheese, pine nuts and pesto, as served in Theix, France

Calzone (/kælˈzni/, US /kælˈzn/ or /kælˈzn/, UK /kælˈtsni/; Italian: palafalan jroning basa Italia: [kalˈtsoːne], sing tegesé "stoking" utawa "kathok dawa")[1] ya iku sawiji pizza saka Italia sing dipanggang lan dilempit[2] sing baka mulané ing Naples.[3] Calzone lumrahé kagawé saka adonan roti sing diuyahi, dipanggang ing sawiji oven lan diisi nganggo salami utawa ham, mozzarella, ricotta lan Parmesan utawa kèju pecorino, karo endhog.[3] Bedhaning varias-variasi calzone ing sawenèh tlatah asringé bisa nyakup bahan-bahan liya sing lumrahé dikaitaké karo topping-topping pizza.

Variasi-Variasi ing sawenèh tlatah[besut | besut sumber]

Ing Italia[besut | besut sumber]

Calzone-clazone sing ukurané kaya roti isi iku asringé didhol déning tukang dagang kaki lima nalika wektu mangan awan, amarga panganan iki gampang banget dipangan karo ngadheg utawa mlaku.[4] Variasiné calzone sing digorèng iku lumrahé diisi nganggo tomat lan mozzarella: jinis iki digawé ing Apulia lan diarani panzerotti.[5]

Pizza saka Sisilia sing jenengé cuddjiruni, utawa cuddjuruni iku ana gandhèngané karo calzone nanging ora cedhak. hidhangan iki diisi nganggo bawang bombay (utawa kadang kala janganan liyané, kaya ta kenthang utawa brokoli), anchovies, zaitun, kèju lan mortadella; adonan pizza sing uwis digulung banjur dilempit dadi numpuki isèn-isèn iku mau lan pinggiran-pinggirané iku di kelètaké sadurunge digoréng.

Ing Amérika Sarékat[besut | besut sumber]

Ing Amérika Sarékat, calzone-calzone iku lumrahé kagawe saka adonan pizza lan banjur diisi nganggo daging-daging, kèju-kèju lan sayuran-sayuran. Adonan tradhisional calzone dumadi tepung, ragi, lenga zaitun, banyu lan uyah. Calzones iku padha karo stromboli; sanajan mangkono, tradisionalé, loro-lorné iku hidhangan sing béda jinisé.

Minangka paugeran, calzone-calzone iku lumrahé diisèni nganggo kèju-kèju kaya ta ricotta, mozzarella, Parmesan, provolone utawa sawiji kèju lokal liyané. Adonané dilempit dadi wujudé kaya setengahé wulan, banjur dikelètaké nganggo campuran endhog utawa awujud kaya bal. Banjur, iku mau dipanggang utawa digoreng. Sawisé dimasak, calzone-calzone bisa di sajèkaké karo saos marinara, utawa panggantiné diwènèhi ing dhuwuré gabungané bawang putih, lenga zaitun, lan godhong parsley: nanging gumantung karo tlatahé ing amèrika.

Scacciata iku hidhangan sing persis karo calzone; nanging, panganan iki lumrahé diisi nganggo manawa ora brokoli, bayem, kenthang utawa bawang bombay, ya kadang kala sosis.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "dictionary.com". Dictionary.reference.com. Dijupuk 2012-11-07. 
  2. ^ "calzone | Jamie Oliver | Food | Recipes (UK)". Jamie Oliver. Dijupuk 2012-11-07. 
  3. ^ a b Gosetti (1967), p.785
  4. ^ MacKenzie, Shea (1995). The Pizza Gourmet. Garden City Park, N.Y.: Avery Pub. Group. kk. Preface iv. ISBN 089529656X. 
  5. ^ Annamaria Settanni McDonald. "Puglia panzarotti". Justapinch.com. Dijupuk 2012-11-07.