Elizabeth saking Rusia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Elizabeth
Carle Vanloo, Portrait de l’impératrice Élisabeth Petrovna (1760).jpg
Lukisan foto gawéan Charles van Loo
Maharani lan Otokrat saka panjuru Rusia
Panjenengan 6 Desember 1741–5 Januari 1762 (&&&&&&&&&&&&&020.&&&&&020 taun, &&&&&&&&&&&&&030.&&&&&030 dina)
Pamakuthan 6 Maret 1742
Leluhur Ivan VI
Panerus Peter III
Spouse Alexey Razumovsky
Dalem Dinasti Romanov
Bapa Peter I dari Rusia
Ibu Catherine I dari Rusia

Yelizaveta (Yelisavet) Petrovna (Basa Rusia: Елизаве́та (Елисаве́т) Петро́вна) (29 Desember 17095 Januari 1762), utawi Elizabeth saking Rusia, punika ratu Rusia (17411762) ingkang ngasta negarinipun wonten ing salebeting Perang Pewaris Austria (17401748) lan Perang Pitung Taun (17561763). Pulitik lebet-negarinipun ngidinaken para bangsawan dados dominan ing pamaréntahan lokal kanthi nyendhakaken mangsa pelayanan dhumateng negari. Panjenenganipun nyurung madegipun Universitas Moskwa déning Mikhail Lomonosov lan madegipun Akademi Seni Imperial déning Ivan Shuvalov ing St. Petersburg. Panjenenganipun ugi nelasaken artos kathah kanggé proyèk agung barok saking arsitek favoritipun, Bartolomeo Rastrelli, utaminipun ing Peterhof lan Tsarskoye Selo. Kedhaton Mangsa Asrep lan Katedral Smolny minangka patilasan utami saking mangsa pamaréntahanipun ing St. Petersburg. Ratu Elizabeth minangka salah satunggilipun monarki Rusia ingkang paling dipuntresnani déning rakyatipun amargi mboten ngidinaken tiyang Jerman mengku jabatan wonten ing salebeting pamaréntahan lan mboten wonten setunggal kémawon tiyang ingkang dipun patrapi ukum pati ing mangsa kakuwasanipun.