Elizabeth I saking Britania Raya

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Elizabeth I
Elizabeth1England.jpg
Elizabeth I, ratunipun Inggris lan Irlandia
Ratu Inggris lan Irlandia (salajengipun...)
Panjenengan 17 November 1558 – 24 Maret 1603
Pamakuthan 15 Januari 1559
Leluhur Mary I
Panerus James I
Lair 7 September 1533
Greenwich, Inggris
Surud 24 Maret 1603(1603-03-24) (umur 69)
Richmond, Inggris
Astana Westminster Abbey
Wangsa House of Tudor
Bapa Henry VIII
Ibu Anne Boleyn
Tapak tangan

Elizabeth I (miyos ing Greenwich, Inggris 7 September 1533 – tilar donya ing Richmond, Inggris, 24 Maret 1603 nalika yuswanipun 69 taun) inggih punika ratu Inggris lan Irlandia wiwit 17 November 1558 ngantos dumugi panjenenganipun tilar donya.[1] Panjenenganipun asring pikantuk sesebatan Virgin Queen (amargi dèrèng naté palakrami), sesebatan ingkang sanès inggih punika Gloriana, Good Queen Bess, lan Faere Queene.[1]

Elizabeth I inggih punika panguwaos monarki kaping nem lan ingkang pungkasan saking dinasti Tudor.[1] Ingkang ibu, Anne Boleyn tilar donya amargi dipunukum pejah amargi dipunpitenah sampun khianat dhateng raja.[1]

Ing taun 1558 sadhèrèk tirinipun, Mary ingkang agamanipun Katulik Roma ngukum Elizabeth I kanthi dipunlebetaken dhateng pakunjaran amargi Elizabeth I dipunpitados ndhèrèk pambrontakan Protestan. [1]

Ngantos dumugi sapunika, wonten ing sajarah Inggris, Ratu Elizabeth I sampun limrah dipunmangertosi dados ratu utawi raja ingkang misuwur.[2] Sekawan dasa gangsal taun, panjenenganipun dados tetunggulipun Inggris.[2] Wekdal punika Inggris dados negari ingkang makmur, gemar ripah loh jinawi, ékonomi majeng, kasusastran majeng, lan Inggris dados panguwaos samodra ingkang nomer satunggal ing jagad punika.[2] Mataun-taun Elizabeth tansah mbudidaya mbangun Angkatan Laut Inggris. [2] Ing wekdal punika Raja Phillip II saking Spanyol nyobi mbangun Angkatan Laut Spanyol supados saged nyaingi Angkatan Laut Inggris.[2] Taun 1588, Angkatan Laut Inggris kaliyan Angkatan Laut Spanyol perang.[2] Wonten ing perang punika, Inggris saged ngalahaken Spanyol. [2]

Sawetawis panyerat karya sastra ingkang misuwur saking Inggris, kalebet William Shakespeare, gesang ing jamanipun Ratu Elizabeth I. [2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id)[ Clarke, Robert D. 1990. Disney's Dunia Pengetahuan yang Mengagumkan (Para Pemimpin Besar - Elizabeth I kaca 53-57. Jakarta: PT Widyadara]
  2. ^ a b c d e f g h (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]

Pranala njawi[besut | besut sumber]