Dom jait

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Dom jait ya iku piranti arupa dom kanggo jait kang wujudé lenceng lan pucuké lancip, kang nduwèni mata dom kanggo bolongan lumebuné bolah.[1] Dom jait ana kang nggunakaké karo tangan lan uga ana kang karo mesin.[2]. Dom jait uga ana manéka ukuran lan werna.[3] Ana ukuran dom kang cilik, sedhengan lan gedhe.[4] Uga ana werna dom kang biasa lan ana werna dom jait emas.[5]

Sajarah Dom Jait[besut | besut sumber]

Dom jait iku sepisan digawé saka balung, luwih saka 17.000 taun lawasé karo wong barat Éropah lan Tengah Asia.[6] Wektu abad 20, luwih saka 20 sing dilakoni kanggo gawé wujud-wujud dom jait, kanggo tangan lan mesin.[6] Dom jait terus digawé loro bebarengan, saka kawat baja.[6] Kawat dilencengake lan ditugel padha dawané loro.[6] Saka prosesé digiling, dibentuk nang pucuké rong panggonan.[6] Nganggo grinda, dom diuripaké nganti titiké apik.[6]

Jinis-jinis Dom[besut | besut sumber]

  • Dom Pentol ya iku dom sing ana pentolé ing sawijiné pucuké.[7] Dom pentol kanggoné ya iku mbiyantu nggawé pola kang ukurané wis ditamtukaké padha karo ukuran kain kang arep dijait.[8]
  • Dom Obras ya iku dom sing mliginé digunakaké kanggo mesin obras.[9] Dom obras pasangané bolah obras kanggoné ngepasaké bagiyan-bagiyan kain kang padha karo ukuran jaitané.[9]
Dom Jait Tangan
  • Dom Jait Tangan ya iku dom sing digunakaké mliginé jait karo tangan (ora mesin).[9]
Dom Jait Mesin
  • Dom Jait Mesin ya iku dom sing digunakaké mliginé kanggo mesin jait.[9]
  • Dom Rajut ya iku dom sing digunakaké kanggo ngajut busana karo tangan utawa mesin rajut.[9] Kain rajut luwih awis(larang) tinimbang kain tenun.[9]
  • Dom Sulam ya iku dom sing mliginédigunakaké kanggo bordir utawa suji busana.[10]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
  2. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 3 September 2011)
  3. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 7 Oktober 2011)
  4. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 3 September 2011)
  5. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 3 September 2011)
  6. ^ a b c d e f (id)http://translate.google.co.id/translate?hl=id&langpair=en%7Cid&u=http://www.historyofquilts.com/needle.html (diundhuh tanggal 6 Agustus 2011)
  7. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
  8. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 28 September 2011)
  9. ^ a b c d e f (id)http://basa.cs.ui.ac.id/kbbi/kbbi.php?keyword=jahit&varbidang=all&vardialek=all&varragam=all&varkelas=all&submit=tabel (diundhuh tanggal 18 Agustus 2011) Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content
  10. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 18 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dom_jait&oldid=984958"