Dom jait

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Dom jait ya iku piranti arupa dom kanggo jait kang wujudé lenceng lan pucuké lancip, kang nduwèni mata dom kanggo bolongan lumebuné bolah.[1] Dom jait ana kang nggunakaké karo tangan lan uga ana kang karo mesin.[2]. Dom jait uga ana manéka ukuran lan werna.[3] Ana ukuran dom kang cilik, sedhengan lan gedhe.[4] Uga ana werna dom kang biasa lan ana werna dom jait emas.[5]

Sajarah Dom Jait[sunting | besut sumber]

Dom jait iku sepisan digawé saka balung, luwih saka 17.000 taun lawasé karo wong barat Éropah lan Tengah Asia.[6] Wektu abad 20, luwih saka 20 sing dilakoni kanggo gawé wujud-wujud dom jait, kanggo tangan lan mesin.[6] Dom jait terus digawé loro bebarengan, saka kawat baja.[6] Kawat dilencengake lan ditugel padha dawané loro.[6] Saka prosesé digiling, dibentuk nang pucuké rong panggonan.[6] Nganggo grinda, dom diuripaké nganti titiké apik.[6]

Jinis-jinis Dom[sunting | besut sumber]

  • Dom Pentol ya iku dom sing ana pentolé ing sawijiné pucuké.[7] Dom pentol kanggoné ya iku mbiyantu nggawé pola kang ukurané wis ditamtukaké padha karo ukuran kain kang arep dijait.[8]
  • Dom Obras ya iku dom sing mliginé digunakaké kanggo mesin obras.[9] Dom obras pasangané bolah obras kanggoné ngepasaké bagiyan-bagiyan kain kang padha karo ukuran jaitané.[9]
Dom Jait Tangan
  • Dom Jait Tangan ya iku dom sing digunakaké mliginé jait karo tangan (ora mesin).[9]
Dom Jait Mesin
  • Dom Jait Mesin ya iku dom sing digunakaké mliginé kanggo mesin jait.[9]
  • Dom Rajut ya iku dom sing digunakaké kanggo ngajut busana karo tangan utawa mesin rajut.[9] Kain rajut luwih awis(larang) tinimbang kain tenun.[9]
  • Dom Sulam ya iku dom sing mliginédigunakaké kanggo bordir utawa suji busana.[10]

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
  2. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 3 September 2011)
  3. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 7 Oktober 2011)
  4. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 3 September 2011)
  5. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 3 September 2011)
  6. ^ a b c d e f (id)http://translate.google.co.id/translate?hl=id&langpair=en%7Cid&u=http://www.historyofquilts.com/needle.html (diundhuh tanggal 6 Agustus 2011)
  7. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
  8. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 28 September 2011)
  9. ^ a b c d e f (id)http://basa.cs.ui.ac.id/kbbi/kbbi.php?keyword=jahit&varbidang=all&vardialek=all&varragam=all&varkelas=all&submit=tabel (diundhuh tanggal 18 Agustus 2011) Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "doc_3" defined multiple times with different content
  10. ^ (id)http://www.artikata.com/arti-331490-jarum.html (diundhuh tanggal 18 Agustus 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dom_jait&oldid=984958"