Disleksia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Disleksia iku saka basa Yunani.[1] Saka tembung Dis lan Leksis, tembung Dis tegesé angel. Tembung Leksis duweni teges Bahasa.[2] Dadi disleksia iku kaangelan nang babagan basa. Kaangelan nang babagan yaiku ngeja, maca lan nulis.[3] Bocah kang kena disleksia anggoné weruh tulisan, tulisan iku kaya wolak-walik, iki gawé bocah angèl maca lan éling.[2]

Jenising disleksia[sunting | sunting sumber]

Disleksia kapérang dadi 2 jenis yaiku[4] :

  1. Developmental dyslexia lan acquired dyslexia. Developmental dyslexia yaiku gawan saka lair lan amarga faktor gènètis utawa trah. Disleksia jenis iki digawa saumur urip utawa ora bisa mari, ora mung angèl maca nanging uga angèl ngéja, nulis, lan sapérangan babagan bahasa liyané. Nanging panyandang disleksia duweni kacerdasan normal, malahan ana sing nang duwuré bocah biasa.[3]
  2. Developmental dyslexia yaiku bocah iki awalé pancèn normal ananging wektu dewasa duweni lara nang utek sebelah kiri lan bisa nyebabké dadi disleksia.

Perkara kang biasané disandang wong disleksia yaiku[4]:

  • Perkara babagan nyusun kanthi urut. Bocah panyandang disleksia duweni kangèlan nyusun kanthi urut, kayata nyusun sasi, nyusun dina, nyusun angka lan huruf.
  • Perkara babagan Fonologi, kang diarani perkara babagan fonologi yaiku hubungan sistematik antarane huruf lan suara.Tuladhane bocah angel bedakake “paku” karo “palu”, utawa bocah angel mahami tembung-tembung kang mandan pada, tuladhane “limangewu” karo “limangatus”. Iki udu disebabke masalah pangrungon, nanging amarga babagan proses anggone ngolah input nang utek.
  • Perkara babagan ngeling omongan. Akeh bocah panyandang disleksia dhuwe kacerdasan normal utawa nduwur normal, nanging dheweke angel anggone ngeling omongan. Kayata angel nyebutake jeneng kanca-kancane lan lewih milih nyebut nganggo “kancaku nang sekolah”. Dheweké bisa njelaskaké carita, nanging ora bisa ngeling jawaban kanggo pitakonan kang sederhana.
  • Perkara babagan sintaksis. Bocah disleksia bingung ana ing babagan tata basa kayata, dheweke nganggo 2 basa kang duweni tata basa kang beda kanthi wektu bebarengan.

Carane Ngobati Disleksia[sunting | sunting sumber]

Diseleksia miturut para ahli isa ditambani kanthi cara:

  • Educational approachdan phonic lessons

Education approach phonic lessons yaiku menawa wong tuwa utawa guru nyurigani bocah iku disleksia, cepet-cepet konsultasi karo psikolog utawa klinik.

  • Multi-sensory

Multy-sensory yaiku bocah diajarke ngeja ora mung apa sing di rungokake banjur di omongke, nanging uga nganggo visual lan taktil. Supaya otak bisa ngeling aksara-aksara maneh.

  • Mbangun rasa percaya marang awake dhewek

Rasa percaya marang awake dhewek yaiku ngrangkul anak supaya mahami awake dhewek, kalewihan lan kekurangan kang ana nang awake. Supaya anak ora mikirake kekurangane wae lan ora pesimis.

Wong-wong sukses lan misuwur kang nyandang disleksia[sunting | sunting sumber]

Orlando Bloom, Aktor kang nyandang disleksia

Ana saperangan wong kang nyandang disleksia iku duweni kalewian, kayata : problem-solving, daya imajinasi lan kreativitas nang duwuré wong normal , kang ana ing utek kanan. [5]

Wong-wong kang nyandhang disleksia nanging bisa sukses[2]  :

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Disleksia&oldid=879540"