Diet ketogenik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
A test strip is compared with a colour chart that indicates the degree of ketonuria.
Tes awak keton ing urin

Diet ketogenik yaiku salah sawijining pola diet protein sing akeh lemak, nyukupi-, karbohidrat rendah sing digunakake utamane kanggo ngobati epilepsi sing angel dikendhaleni (bocah). Diet meksa awak kanggo ngobong lemak tinimbang karbohidrat .

Biasane karbohidrat ing panganan diowahi dadi glukosa, sing banjur diangkut ngubengi awak lan penting kanggo nyurung fungsi otak . Nanging yen ana karbohidrat sing isih ana ing diet, ati bakal ngubah lemak dadi asam lemak lan awak keton, sing pungkasan mlebu ing otak lan ngganti glukosa minangka sumber energi. Tingkat awak keton sing munggah ing getih (negara sing diarani ketosis ) pungkasane nyuda frekuensi kejang epilepsi . Udakara setengah bocah lan wong enom sing ngalami epilepsi sing wis nyoba sawetara panganan iki nyumurupi jumlah kejang paling endhek, lan efek kasebut tetep sawise ora diet. Sawetara bukti nuduhake manawa wong diwasa epilepsi bisa entuk manfaat saka diet lan regimen sing kurang ketat, kayata diet Atkins sing dimodifikasi, uga efektif. Efek samping bisa uga kalebu konstipasi, kolesterol dhuwur, tuwuh alon, acidosis, lan watu ginjel .

Diet terapeutik asli kanggo epilepsi bocah nyedhiyakake cukup protein kanggo tuwuh lan ndandani awak, lan kalori sing cukup kanggo njaga bobot sing bener kanggo umur lan dhuwur. Diet ketogenik terapeutik klasik dikembangake kanggo perawatan epilepsi pediatrik ing taun 1920an lan umume digunakake sajrone dasawarsa sabanjure, nanging popularitase bakal ilang amarga ana obat anticonvulsant sing efektif. Diet ketogenik klasik iki ngemot rasio 4: 1 kanthi bobot lemak kanggo protein lan karbohidrat gabungan. Iki bisa ditindakake kanthi ora kalebu panganan karbohidrat dhuwur kayata woh-wohan lan sayuran pati, roti, pasta, biji-bijian, lan gula, lan nambah konsumsi panganan sing akeh lemak kayata kacang, krim, lan mentega. Umume lemak panganan digawe saka molekul sing diarani trigliserida rantai dawa (LCTs). Nanging, trigliserida rantai medium (MCTs) — digawe saka asam lemak kanthi rantai karbon luwih cendhek tinimbang LCTs - luwih ketogenik. Varian saka panganan klasik sing dikenal minangka diet ketogenik MCT nggunakake wujud minyak klapa, sing akeh dikaya MCT, kanggo nyedhiyakake udakara setengah kalori. Amarga lemak sing kurang sacara umum dibutuhake ing macem-macem pola diet, proporsi karbohidrat lan protein sing luwih gedhe bisa dikonsumsi, saengga bisa dadi macem-macem pilihan panganan.  

Rujukan[besut | besut sumber]