Ayan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Ayan utawa epilepsi iku panyakit saraf menaun sing nimbulaké serangan ujug-ujug makaping-kaping ora mawa alesan. Tembung 'epilepsi' iku asal saka basa Yunani (Epilepsia) sing maknané 'serangan'.

Panyebab Ayan[sunting | sunting sumber]

Utek kita dumadi saka yutan sèl saraf (neuron), sing tugasé ngoordinasèkaké kabèh aktivitas awak kita klebu perasaan, pandulu, mikir, nggerakaké [otot].

Tumrapé para panyandhang panyakit ayan, kadhangkala sinyal-sinyal kasebut, ora ngayahi aktivitas kaya sing kudu dilakoni. Bab iki bisa diakibataké déning manéka unsur-unsur, antara liya; trauma sirah (tau ngalami cidra ing sirah), tumor utek, lan sapanunggalané.

Umumé ayan disebabaké déning karusakan utek jroning prosès kelairan, tatu ing sirah, stroke, tumor utek, alkohol. Kadhangkala, ayan uga saka genetika, nanging ayan iku dudu panyakit katurunan lan panyebab sing mesthi durung kinawruhan.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Ayan ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ayan&oldid=867511"