Dhékstrométorfan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Dhékstrométorfan
Jeneng sistematis (IUPAC)
(4bS,8aR,9S)-3-Methoxy-11-methyl-6,7,8,8a,9,10-hexahydro-5H-9,4b-(epiminoethano)phenanthrene
Data klinis
Jeneng dagang Robitussin, Delsym, DM, DexAlone, Duract
AHFS/Drugs.com Monograph
MedlinePlus a682492
Kat. kehamilan A(AU) C(US)
Status hukum Pharmacy Only (S2) (AU) OTC (CA) GSL (UK) OTC (US)
Kamungkinan katergantungan Rendah
Rute Oral
Pharmacokinetic data
Bioavailabilitas 11%[1]
Métabolisme Hati enzymes: major CYP2D6, minor CYP3A4, and minor CYP3A5
Wektu paro 2-4 jam (extensive metabolisers); 24 jam (poor metabolisers)[2]
Èkskrèsi Ginjal
Pangenal
Nomor CAS 125-71-3 ☒N
Kode ATC R05DA09
PubChem CID 15978238
Ligan IUPHAR 6953
DrugBank DB00514
ChemSpider 13109865Cithakan:Chemspidercite
UNII 7355X3ROTSCithakan:Fdacite
KEGG D03742 ☒N[kegg]
ChEBI CHEBI:4470 ☑Y
ChEMBL CHEMBL52440 ☑Y
Data kimia
Formula C18H25NO 
Massa mol. 271.40 g/mol
SMILES eMolecules & PubChem
Data fisik
Titik lebur 111 °C (232 °F)

Dèkstrometorfan ya kuwi sawijining obat kanggo nambani lara watuk. Watuké jinis watuk garing amarga infèksi tertamtu. Obat iki asring dicekak DM.

Dhosis[besut | besut sumber]

Dhosis nalika migunakaké obat iki ya iku:

  • Dextromethorphan ing permen pelega tenggorokan
    • Dhiwasa: 5-15 mg saben 2-4 jam.
    • Bocah 6-12 taun: 5-15 mg saben 2-6 jam.
    • Bocah 4-6 taun: 5 mg saben 4 jam.
  • Dextromethorphan sirop
    • Dhiwasa: 30 mg, saben 6-8 jam.
    • Bocah 6-12 taun: 7 mg saben 4 jam, atau 15 mg saben 6-8 jam.
    • Bocah 4-6 taun: 3,5 mg saben 4 jam, atau 7,5 mg saben 6-8 jam.
  • Dextromethorphan tablèt
    • Dhiwasa: 60 mg saben 12 jam.
    • Bocah 6-12 taun: 30 mg saben 12 jam.
    • Bocah 4-6 taun: 15 mg saben 12 jam.[3]

Cara nyimpen[besut | besut sumber]

Obat iki prayogané disimpen ana ing hawa ruwang.[4] Obat iki diadohaké saka sunaring srengéngé langsung lan papan panggonan sing ampeg. Dékstrometorfan aja didèlèh ing kolah utawa jedhing lan lemeri ès utamané ing freezer. Saben mèrék nduwéni paugeran anggoné nyimpen obat iki. Gatèkaké prèntah nyimpen ing wungkusé.

Dékstrometorfan iki luwih becik diadohaké marang obat liya utamané sing ambuné sengak. Adohaké obat iki marang bocah cilik lan uga kewan klangenan. Aja mbuwang obat iki menyang pecerèn kolah. Sadurungé migunakaké Dékstrometorfan, kudu ndeleng tanggal kadaluwarsa ing ana ing wungkusé. Menawa wis kliwat tanggal kadaluwarsa, luwih becik diguwak. Anggoné mbuwang iki ora kena sembrana.

Èfèk samping[besut | besut sumber]

Èfèk samping nalika migunakaké obat iki ya kuwi:

  • Mumet
  • Mukok
  • Dhegelen
  • Sedasi[5]

Pustaka[besut | besut sumber]

  1. Kukanich, B.; Papich, M. G. (2004). "Plasma profile and pharmacokinetics of dextromethorphan after intravenous and oral administration in healthy dogs". Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics. 27 (5): 337–41. doi:10.1111/j.1365-2885.2004.00608.x. PMID 15500572.
  2. "Balminil DM, Benylin DM (dextromethorphan) dosing, indications, interactions, adverse effects, and more". Medscape Reference. WebMD. Retrieved 15 April 2014.
  3. "Dextromethorphan". Alodokter. 2014-11-12. Retrieved 2020-09-18.
  4. "Dextromethorphan : Fungsi, Dosis, Efek Samping, Cara Pakai". Hello Sehat (in Indonesia). 1969-12-31. Retrieved 2020-09-19.
  5. "Dextromethorphan | Fungsi, Cara Pemakaian, Dosis, Efek Samping". SehatQ (in Indonesia). Retrieved 2020-09-18.