Dandelion

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Randa Tapak
Dandelions 025.jpg
bunga Randa Tapak
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Asterales
Famili: Asteraceae
Génus: Taraxacum
Cass.
Species

See text

Dandelion ya iku salah sijiné jinising tetuwuhan kang lumrahé dadi mungsuhé suket ing pinggiring kutha, nanging duwé nutrisi sing ora biyasa. Dandelion uga duwé jeneng ilmiah ya iku Taraxacum officinale.[1] Manawa ing désa-désa, dandelion kerep dinggo pakan ternak kaya ta truwèlu, wedhus, apa déné sapi.

TITIKAN[besut | besut sumber]

Compositae tumeka batas ekstrem ana ing langkah maju evolusi, saka individu kembang sing cetha maring kembanging kembang sing uga cetha, sing kasusun saka massa kembang-kembang kang cilik. Apa sing lumrahé karan kembang ing suku iki ya iku ing kanyatan wujud sabonggol (ya iku sawijining kembanging kembang sing kasusun saka kembang-kembang kang ora duwé gagang, karan florent,sing trubus ana ing panyangganing kembang)sing dikupengi déning pembalut braktea sing meh padha kelopak. Jeneng Compositae iku sinartan sipat majemuk struktur saka apa sing sacra salah kaprah wong-wong nyebute 'kembang'. sipat konstan liyané saka suku iki ya iku kepala sari sing fungsine dadi satabung. Ana manéka suku manèh sing wujud kembang-kembang cilik dan mangelumpuk kaya mau kaya ta, Proteaceae, nanging suku iki duwé bakal buah sing numpangi, kepala sari sing ucul lan prabedan-prabedan liyané ing antarané Compositae.[2]

Khasiat[besut | besut sumber]

Dandelion iku kabèh pérangané duwé piguna kang mawarna-warna. Godhongé ngandhut kadhar vitamin A, C, D, lan B komplèks ugi zat besi, magnesium, sèng, potassium, mangan, kopper, kolin, kalsium, boron lan silikon. Kajaba iku, ana zat sing paling aktif sajeroning dandelion, ya iku eudesmanolide lan germacranolide minangka substansi utawi pérangan khas tetuwuhan iki. Saka zat-zat sing kaandhut iku mau, sronggote bisa nambani prakara lelara liver lan saluran empedu.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Yudy Alexander. 2008. Herbalism A to Z. Prestasi Pustaka: Jakarta.ISBN 978-602-8117-26-5
  2. A.R. Loveless. 1989.Prinsip-prinsip Biologi Tumbuhan untuk Daerah Tropik 2. Gramedia: Jakarta.
  3. Yudy Alexander. 2008. Herbalism A to Z. Prestasi Pustaka: Jakarta.