Désa Nelayan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sawijining omah jerit abad pertengahan ing désa kang warganipun kathah ingkang dados nelayan utawi nyambut damel pados ulam Walraversijde, dipunbangun ing abad kaping 15
Kampung Nelayan ngambang ing Teluk Halong, Vietnam .[1]
Reine minangka salah satunggaling désa ingkang kathah ngasilaken ulam arupi kod ingkang sampun lumampah kirang luwih 1000 taun, ing Lofoten, Norway

Désa Nelayan inggih menika désa ingkang celak kalihan tlatah pinangkapan ulam kanthi ékonomi berbasis kalihan tinangkapan ulam saha pangolahan ulam.

Watak[besut | besut sumber]

Désa ingkang wonten ing pesisir umumipun boten gampil dipundugini, saha papanipun wonten ing sakiwa tengenipun garis pesisir utawi tlaga ingkang ngidinaken kapal-kapal jangkar labuh kanthi aman (" pelabuhan alam"). Kajaba saka fitur jangkar, shoreliné utawa tlaga kaya ta iki ngidinaken kapal kasebut dipunrumat kanthi aman nalika boten dipunginakaken.[2] Désa Nelayan saged dipunoperasikaken wonten ing pesisir utawa tlaga. Ing Malawi, Tlaga Malawi minangka papan wonten ing désa Nelayan tuwuh lan dhaérah wilayah piyambak-piyambak. Nelayan saka désa utawi banyu sanèsipun saged nginep lan biasanipun mbayar pajak kanthi cara nyekel.[3] Bentuk lan fungsi kapal fishing tradisional langkung ngrembaka miturut kabutuhan saha wujud geografis ing wilayah kasebut. Sawetara désa Nelayan dados ombak lan dados désa ngambang. kanthi bantuan apungan saka kayu utawa bahan liyané.[1][4]

Pangolahan ulam saha peken ulam dados kepala dagang lan tukar barang lan jasa ing desa Nelayan. Sasanèsipun menika wonten ing industri mancing, désa nelayan uga nyengkuyung kagiatan ékonomi sanèsipun kadosta wrecking boat,[5] layanan transportasi, menyang wonten ing pariwisata laut sing mènèhi layanan rèkréasi ulam . Kegiatan dukungan urip kadosta sekolah saha klinik uga kawujud. Kanthi langkung akeh désa Nelayan saha sempit papan kerjanipun, kegiatan golek kapal lan nglumpukaké barang kang gadhah rega saged dados pendudukan alternatif.[6][7]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Kenh Ga: Vietnam's Ancient Floating Community Wild Asia: Resource Library. Retrieved 21 April 2009.
  2. Sciortino, J. A., Barcali, A. & Carlesi, M. (1995)Construction and maintenance of artisanal fishing harbours and village landings FAO Training Series 25, Rome.
  3. FAO (1993) Fisheries management in south-east Lake Malawi Chambo Fisheries Research Project, Technical paper 21. Rome
  4. Tai O Fishing Village
  5. Bathurst, Bella (2005)The Wreckers: a Story of Killing Seas, False Lights, and Plundered Shipwrecks. Boston, Mass.: Houghton Mifflin ISBN 978-0-618-41677-6
  6. Smith, Joshua M. (2006) Borderland Smuggling: Patriots, Loyalists and Illicit Trade in the Northeast, 1783–1820 Gainesville: University Press of Florida ISBN 0-8130-2986-4.
  7. Waugh, Mary, (1985) Smuggling in Kent and Sussex 1700–1840 Countryside Books (updated 2003) ISBN 0-905392-48-5