Chandrika Kumaratunga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Chandrika Kumaratunga
Chandrika Kumaratunga

Mangsa jabatan
12 November 1994 – 19 November 2005
Pejabat sadurungé Dingiri Banda Wijetunga
Pengganti Dr Mahinda Rajapaksa

Mangsa jabatan
19 Agustus 1994 – 14 November 1994
Pejabat sadurungé Ranil Wickremesinghe
Pengganti Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike

Lair 29 Juni 1945 (umur 68)
Ceylon, kini Sri Lanka
Partai pulitik Partai Kebebasan Sri Lanka
Pasangan Vijaya Kumaratunga
Anak Yasodhara and Vimukthi

Chandrika Bandaranaike Kumaratunga (lair 29 Juni 1945) Presiden kaping lima ing Sri Langka (lan kapapat kanggo jabatan Presiden Eksekutif) Sri Lanka (12 November 1994 - 19 November 2005).[1] Dheweke pemimpin Sri Lanka Freedom Party (SLFP) lan Aliansi Kebebasan Rakyat Bersatu (UPFA) nganti tekan taun 2005.[1] Bapake, Solomon Bandaranaike yaiku menteri pemerintahan kang dadi Perdana Menteri Sri Lanka.[1] Bapake mati nalika taun 1959, nalika umure Chandrika nembe 14 taun.[1] Sawise bapake mati, ibune, Sirimavo Bandaranaike dadi Perdana Menteri wanita kaping pisan ing donya yaiku nalika taun 1960.[2] Lulusan Universitas Paris iki fasih anggone migunakake basa Sinhala, Inggris lan Perancis.[2] Dheweke nikah karo aktor lan politikus Vijaya Kumartunga ana ing taun 1978.[2] Vijaya banjur dipateni nalika taun 1988.[2] Chandrika kapilih dadi PM pemerintahan Aliansi Rakyat tanggal 19 Agustus 1994, lan kapilih dadi Presiden ana ing pemilu kang dianakake sasi November ana ing taun kang padha.[2] Ibune banjur dilantik kanggo ngateni dadi PM.[3] Ana ing mangsa pemerintahane, dheweke njajal upaya damai kanggo kelompok separatis Macan Tamil nanging gagal, lan wiwit saka kuwi dheweke nganggo strategi kang lewih berbau militer marang kelompok mau.[3] Dheweke kelangan pandhelengane ana ing mata sisih tengen nalika ana sawijining wong kang nglakokake bom bunuh diri lan nyoba mateni dheweke nalika kampanye kanggo pemilu taun 1999.[3]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]