Chandrika Kumaratunga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Chandrika Kumaratunga
Chandrika Kumaratunga.jpg
Presiden Sri Lanka ke-5
Lungguh
12 November 1994 – 19 November 2005
Kadhisiki Dingiri Banda Wijetunga
Kagantèni Dr Mahinda Rajapaksa
Perdana Menteri Sri Lanka ke-14
Lungguh
19 Agustus 1994 – 14 November 1994
Kadhisiki Ranil Wickremesinghe
Kagantèni Sirimavo Ratwatte Dias Papan Anggegananaike
Rerincèn priangga
Lair (1945-06-29) 29 Juni 1945 (age 71)
Ceylon, kini Sri Lanka
Parté pulitik Parté Kebebasan Sri Lanka
Sisihan Vijaya Kumaratunga
Anak Yasodhara and Vimukthi

Chandrika Papan Anggegananaike Kumaratunga (lair 29 Juni 1945) Presiden kaping lima ing Sri Langka (lan kapapat kanggo jabatan Presiden Eksekutif) Sri Lanka (12 November 1994 - 19 November 2005).[1] Dheweke pemimpin Sri Lanka Freedom Party (SLFP) lan Aliansi Kebebasan Rakyat Bersatu (UPFA) nganti tekan taun 2005.[1] Bapake, Solomon Papan Anggegananaike ya iku menteri pamaréntahan kang dadi Perdana Menteri Sri Lanka.[1] Bapake mati nalika taun 1959, nalika umure Chandrika nembe 14 taun.[1] Sawise bapake mati, ibune, Sirimavo Papan Anggegananaike dadi Perdana Menteri wanita kaping pisan ing donya ya iku nalika taun 1960.[2] Lulusan Universitas Paris iki fasih anggone migunakake basa Sinhala, Inggris lan Perancis.[2] Dheweke nikah karo aktor lan politikus Vijaya Kumartunga ana ing taun 1978.[2] Vijaya banjur dipateni nalika taun 1988.[2] Chandrika kapilih dadi PM pamaréntahan Aliansi Rakyat tanggal 19 Agustus 1994, lan kapilih dadi Presiden ana ing pemilu kang dianakake sasi November ana ing taun kang padha.[2] Ibune banjur dilantik kanggo ngateni dadi PM.[3] Ana ing mangsa pamaréntahane, dheweke njajal upaya damai kanggo kelompok separatis Macan Tamil nanging gagal, lan wiwit saka iku dheweke nganggo strategi kang lewih berbau militer marang kelompok mau.[3] Dheweke kelangan pandhelengane ana ing mata sisih tengen nalika ana sawijining wong kang nglakokake bom bunuh diri lan nyoba mateni dheweke nalika kampanye kanggo pemilu taun 1999.[3]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]